Svet

SAD demantuju Izrael: Nije ništa izostavljeno u predlogu za primirje u Gazi

Namera predsednika SAD pri iznošenju predloga u javnost nije bila da se ometa rad izraelskog premijera Benjamina Natanjahua, niti izraelskog ratnog kabineta, poručio je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi
SAD demantuju Izrael: Nije ništa izostavljeno u predlogu za primirje u GaziGetty © Tatsiana Niamera

Bela kuća i Stejt department saopštili su danas da je predlog o primirju u Pojasu Gaze koji je objavio predsednik SAD Džozef Bajden prošle sedmice iznela izraelska vlada i da u njemu nema nikakvih praznina, demantujući navode izraelskog premijera Benjamina Netanjahua koji je rekao da je predlog izraelske vlade uključivao potpuno uništenje Hamasa.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi izjavio je danas da predlog za primirje u Pojasu Gaze koji je predložio Bajden "tačno odražava" plan koje su SAD sačinile sa Izraelom i da ne zna da je bilo šta izostavljeno iz tog predloga.

"Bajdenova administracija je uverena da navedeni predlog tačno odražava predlog na kojem je radila sa Izraelom i da je sada na Hamasu da donese odluku", naveo je Kirbi, prenela je "Al Džazira".

Kirbi je istakao da je Bajdenova odluka da javno objavi najnoviji izraelski predlog sporazuma o taocima imala za cilj da izvrši veći pritisak na Hamas, preneo je "Tajms ov Izrael".

Kirbi tvrdi da Bajdenova namera nije bila da se ometa rad izraelskog premijera Benjamina Natanjahua, niti izraelskog ratnog kabineta.

Zbog izraelskog predloga o primirju Netanijahuovi krajnje desničarski koalicioni partneri rekli su da će srušiti vladu.

Stejt department je saopštio da je Vašington "potpuno uveren" da je predlog za primirje u Pojasu Gaze, koji je Bajden predstavio prošle sedmice, iznela izraelska vlada, prenela je "Al Džazira".

"Očigledno je da je to bio predlog koji je razvila (izraelska vlada) u konsultaciji sa SAD i Katarom i Egiptom, tri zemlje koje su imale posredničku ulogu tokom ovog procesa", navodi se u saopštenju.

Ističe se da je to na kraju bio izraelski predlog i da je predat Hamasu u četvrtak uveče.

Netanjahu je ranije danas rekao da je najvažniji prioritet Izraela u Pojasu Gaze uništenje Hamasa, ističući da će se to sprovoditi zajedno sa oslobađanjem talaca koje drži Hamas.

On je rekao da su oba ta cilja deo plana za prestanak rata koji je odobrio "najviši nivo" njegove vlade, preneo je Rojters.

"Ovo nije nešto što sada dodajem. Nije nešto što dodajem jer sam pod pritiskom unutar koalicije. To je nešto o čemu smo se jednoglasno dogovorili u ratnom kabinetu", rekao je Netanjahu.

image