Izbori u Indiji: Narendra Modi na putu da ostvari veliku pobedu

Premijer Modi je uspeo da preoblikuje politiku, ekonomiju i društvo u najmnogoljudnijoj zemlji sveta

Dosadašnji indijski premijer Narendra Modi trebalo bi da osvoji treći mandat za premijera, posle delimičnog prebrojavanja glasova, koje pokazuje da njegova partija Baratija džanata (BJP) vodi iako sa manjim brojem glasova nego ranije, prenosi "Fajnenšel tajms".

BJP i njeni saveznici iz Nacionalne demokratske alijanse osvojiće najmanje 293 od 543 mesta za Donji dom Indije, što Modiju omogućava da obezbedi treći petogodišnji mandat i formira sledeću vladu.

Ranije ankete su pokazale da će opozicioni savez "Indija", na čelu sa Indijskim nacionalnim kongresom, imati rezultat i da će osvojiti 229 mesta.

Ankete objavljene nakon završetka glasanja predviđale su da će vladajući savez osvojiti između 353 i 401 poslaničkog mesta.

Ako se ova vest potvrdi, Modi će postati prvi premijer Indije, koji će osvojiti treći uzastopni mandat, posle Džavaharlala Nehrua. Modiju će ovaj uspeh omogućiti da nastavi sa dubokim preoblikovanjem politike, ekonomije i društva u najmnogoljudnijoj zemlji sveta.

Indeksi indijske berze su, posle prvih vesti o Modijevoj izbornoj pobedi, dosegli rekorde.

Konačni rezultati se očekuju u utorak ili u sredu. Inače, izbori u Indiji su počeli u aprilu, a trajali su šest nedelja.

Izborna komisija Indije saopštila je da je, od skoro milijardu registrovanih birača, glasalo 642 miliona.

Tokom protekle decenije, Modi je ostvario moćnu kombinaciju hinduističkog religioznog nacionalizma i poslovne politike koju su pratili socijalni programi, od koje su imali koristi Indijci sa niskim primanjima.

Modi je rekao da želi da indijska ekonomija postane treća po veličini, a da Indija postane razvijena zemlja do 2047. godine, na stotu godišnjicu indijske nezavisnosti.

Indijska ekonomija je po veličini trenutno na petom mestu. Indija se danas može pohvaliti sa najbrže rastućom ekonomijom na svetu.