Svet

Orban: Mađarska ima šansu da izbegne novi rat u Evropi, za razliku od 1914.

Ako Ukrajina napadne Rusiju zapadnim oružjem, Moskva će žestoko odgovoriti, ocenio je mađarski premijer
Orban: Mađarska ima šansu da izbegne novi rat u Evropi, za razliku od 1914.© Tanjug/AP Photo/Denes Erdos

Mađarska ima šansu da izbegne učešće u novom evropskom ratu, za koji se spremaju NATO i rukovodstvo Evropske unije, za razliku od 1914. godine, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

"Centralna Evropa je sada suočena sa istom opasnošću kao i pre 110 godina. Novi imperijalni interes želi da nas uvuče u rat. Ponovo postoje ratni huškači koji služe interesima imperije, lažni proroci i strani agenti. Danas treba da preuzmemo zadatak da dovršimo ono što Ištvan Tisa (premijer Mađarske 1913-1917) nije uspeo da postigne", kazao je Orban u naselju Gest na granici sa Rumunijom.

On je istakao da mora da se učini sve kako bi sprečili Mađarsku da učestvuje u novom evropskom ratu.

Govoreći o dozvoli Ukrajini da napadne Rusiju oružjem koje takođe isporučuje Italija, Orban je ocenio da će doći do žestoke reakcije Rusije, a da će rizik od umešanosti "NATO-a biti na korak".

On je za italijanski list "Đornale" istakao da u Ukrajini postoje predstavnici mađarske manjine, te je Mađarska "jedina zemlja EU čiji građani umiru u Ukrajini". S tim u vezi, on je napomenuo da je neophodno postaviti pitanje kako delovati - "ili izolovati sukob i naći diplomatski put, ili zaroniti dublje u rat".

Orban je dodao da je evropska strategija o Ukrajini "taktički neuspešna".

"Ne shvatamo da se igramo vatrom. Ideja Evropske unije je rođena na osnovu mirovnog projekta, posle Drugog svetskog rata Evropa je shvatila da neće preživeti još jedan rat. Treba da se zapitamo šta je Evropa. Strateški interesi traže prekid vatre, sve ovo nije u redu, a javno mnjenje želi mir, a ne rat, to nije politička igra", rekao je Orban.

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg primetio da su neki saveznici, uključujući Veliku Britaniju, snabdevali Ukrajinu svojim oružjem "bez ikakvih ograničenja" usred tekućih diskusija o dozvoljenosti zemalja Alijanse da ukinu ograničenja Kijevu na upotrebu zapadnog oružja za napade na rusku teritoriju.

Sjedinjene Države su Ukrajini dale zeleno svetlo samo za "specifičnu i ograničenu" upotrebu američkog oružja unutar Ruske Federacije, da bi sprečile napade na sopstvene snage, izjavio je koordinator za strateške komunikacije Bele kuće Džon Kirbi.

"Ako oni, Ukrajinci, znaju da postoji ruska jedinica odmah preko granice koja se sprema da napadne, onda im zdrav razum nalaže da im se dozvoli da koriste oružje dobijeno od Sjedinjenih Država za samoodbranu ciljano i ograničenog obima upotrebe", rekao je on.

image