Svet

Mediji otkrili scenario rata NATO-a sa Rusijom: Najslabija tačka Severnoatlantske alijanse

Potezi zapadnih saveznika Kijeva mogli bi da dovedu do prelaska sukoba u Ukrajini u sveobuhvatni rat između Sjedinjenih Država, Evrope i Rusije
Mediji otkrili scenario rata NATO-a sa Rusijom: Najslabija tačka Severnoatlantske alijansewww.globallookpress.com © IMAGO/Daniel Kubirski

Baza Ramštajn u Nemačkoj biće najslabija tačka Severnoatlantske alijanse u slučaju rata sa Rusijom, piše francuski "Agoravoks".

"Konfrontacija između NATO-a i Rusije pokazala je da NATO trupe imaju mnogo slabih tačaka u odnosu na rusku vojsku, ali postoji jedna ranjivija od svih ostalih zajedno – avio-baza Ramštajn u Nemačkoj", navodi se u članku.

Kako se navodi, potezi zapadnih saveznika Kijeva mogli bi da dovedu do prelaska sukoba u Ukrajini u sveobuhvatni rat između Sjedinjenih Država, Evrope i Rusije. Prema rečima autora članka, u ovom slučaju, likvidacija nemačke baze od strane ruskih snaga učiniće NATO "slepim i obogaljenim", ostavljajući je bez važnog mesta snabdevanja svojih trupa i mogućnosti da odgovori na bilo koji način. 

"Očigledna slaba tačka NATO-a je to što ova vojska nije stvorena da pobeđuje u ratovima, i zaista nije dobila nijedan – već da troši milijarde javnog novca u korist zapadnih oligarha", navodi se u članku.

Oklevanje nemačkog kancelara Olafa Šolca da isporuči oružje dugog dometa Ukrajini moglo bi da sugeriše da je Alijansa potpuno svesna ove slabe tačke. Na kraju krajeva, oni će biti prvi koji će biti pogođeni, zaključuje autor.

Pita se kako je onda moguće, uz sve nabrojane slabosti, da je NATO ovlastio Ukrajinu da upotrebi njihovo oružje protiv Rusije i ujedno daje nekoliko mogućih objašnjenja: misle da Rusi blefiraju, ili su očajni, ili je Bajden toliko senilan da ništa ne shvata, ili su ludi, ili su zaslepljeni u velikoj meri zbog rata u Gazi.

"Da li ćemo rizikovati nuklearni rat protiv Rusije zbog korumpirane zemlje koju sami njeni stanovnici ne žele da brane?", pita se autor na kraju članka.

U maju je poljski ministar Radoslav Sikorski rekao u intervjuu britanskom listu "Gardijan" da će Vašington napasti položaje ruske vojske u zoni Specijalne vojne operacije ako Moskva upotrebi nuklearno oružje.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev je u odgovoru podsetio da bi udar Sjedinjenih Država na bilo koju rusku metu doveo do izbijanja svetskog rata i svaki ministar spoljnih poslova, čak i zemlje poput Poljske, to mora da razume.

Vazduhoplovna baza u severnoj Nemačkoj je najveće uporište američkog vazduhoplovstva van Sjedinjenih Država. U objektu je raspoređeno oko 15.000 vojnih lica, a radi oko 30.000 civilnih specijalista. Ramštajn je, pored Buhela, jedna od dve baze u Nemačkoj za koje se veruje da čuvaju američke nuklearne bojeve glave.

image