Svet

Francuski pukovnik: Naši vojnici su već dugo u Ukrajini

Nova obuka bi bila masovna, zvanična i ne samo usredsređena na opremu već i na vojne manevre, ističe nekadašnji pukovnik francuske vojske
Francuski pukovnik: Naši vojnici su već dugo u UkrajiniGetty © Photo by Wolfgang Schwan/Anadolu via Getty Images

Dok RFI tvrdi da će predsednik Francuske Emanuel Makron na ceremoniji obeležavanja 80. godišnjice iskrcavanja u Normandiji objaviti da će poslati francuske vojne instruktore za Ukrajinu, bivši pukovnik Pjer de Jon uverava da "tamo već dugo ima Francuza". 

Čovek koji je komandovao 3. pukom marinaca dodaje za "Veler aktuele" da je razlika samo u "količini poslatih instruktora".

U prilog njegovoj izjavi ide činjenica da se francusko oružje nalazi na tlu Ukrajine od početka sukoba, te da isto prati mali broj instruktora budući da Ukrajinci nisu upoznati sa svom zapadnom tehnikom.

Dakle, kada se top "cezar" pošalje u Ukrajinu, on prvo prođe kroz Poljsku ili Rumuniju. Njegovo putovanje do Ukrajine je podeljeno na "logističke parcele", i u svakoj od njih prisutno je nekoliko francuskih oficira za vezu, naglašava Pjer de Jon.

Pošto oprema pređe poljsko-ukrajinsku granicu, treba što pre da se pošalje na front jer je u protivnom laka meta ruskih udara.

Prema pukovnikovim rečima, francuski treneri koji prate topove usput obučavaju ukrajinske artiljerce, "ponekad bukvalno pored puta". Pogotovo što se oprema mora održavati tokom putovanja u Ukrajini, pa je stoga sve vreme neophodno francusko znanje.

Od početka rata obezbeđena je i obuka Ukrajinaca u Francuskoj.

"Ali na kraju obuke određeni vojnici prate ukrajinske vojnike nazad u Ukrajinu da provere da li je sve ispravno primenjeno", precizira bivši pukovnik francuske vojske.

Upitan da li bi buduća Makronova objava bila tek formalizovanje aktuelnog stanja De Jon kaže da je ovo sada složenija priča.

"Nova obuka bi bila masovna, zvanična i ne samo usredsređena na opremu već i na vojne manevre", zaključuje nekadašnji pukovnik.

image