Svet

Novo zaoštravanje: Bajden odobrio uključivanje američkih trupa u slučaju "kineske invazije" na Tajvan

Američki predsednik nije isključio mogućnost da Ukrajina ostane van NATO-a posle završetka sukoba, ali je napomenuo da SAD nameravaju da nastave da podržavaju Kijev
Novo zaoštravanje: Bajden odobrio uključivanje američkih trupa u slučaju "kineske invazije" na Tajvan© US Joint Staff/via Globallookpress.com

Američki predsednik Džozef Bajden dozvolio je uključivanje američke vojske da pomogne Tajvanu u slučaju "kineske invazije", piše "Tajm".

"Ne isključujem upotrebu američkih vojnih snaga. Postoje razlike između raspoređivanja na kopnu, vazduhoplovnih snaga, pomorskih snaga i tako dalje", kazao je Bajden, odgovarajući na pitanje da li bi Sjedinjene Države mogle da stacioniraju američke trupe na Tajvanu u slučaju "kineske invazije".

Istovremeno, Bajden je odbio da odgovori na pitanje da li bi SAD mogle da iskoriste svoje baze na Filipinima i u Japanu za izvođenje udara.

Govoreći o Ukrajini, američki predsednik nije isključio mogućnost da ta zemlja ostane van NATO-a posle završetka sukoba, ali je napomenuo da SAD nameravaju da nastave da podržavaju Kijev.

"Mir u Ukrajini znači da je Rusija nikada ne okupira – tako izgleda mir. I to ne znači NATO, da su deo NATO-a. To znači da s njima imamo takve odnose kao i sa drugim zemljama kojima isporučujemo oružje, da bi mogli da se brane u budućnosti", rekao je Bajden.

Osim toga, Bajden je priznao da su evropske zemlje potrošile više za pomoć Ukrajini nego SAD.

image