Svet

"Politiko" o nevoljama u "raju": Šarl Mišel pokušava da spreči reizbor Ursule fon der Lajen

Pozivajući se na evropske zvaničnike, portal je naveo da EU zvaničnici sumnjaju u šanse Fon der Lajenove da bude izabrana za drugi mandat, pošto je sve češće kritikuju zbog grešaka
"Politiko" o nevoljama u "raju": Šarl Mišel pokušava da spreči reizbor Ursule fon der LajenGetty © Nicolas Economou/NurPhoto

Zvaničnici u Evropskoj uniji strahuju da šef Evropskog saveta Šarl Mišel nastoji da spreči njen ponovni izbor aktuelnom predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, sa kojom ima otvoreno neprijateljstvo, prenosi "Politiko", pozivajući se na osam neimenovanih evropskih zvaničnika.

"Osam diplomata, zvaničnika i predstavnika nacionalnih vlada u EU strahuje da Mišel namerava da izazove probleme Fon der Lajenovoj kao završnu fazu njihovog deceniju dugog rivalstva, u pokušaju da osujeti potencijalni drugi mandat za šefa komisije", navodi se u tekstu.

"To sve izluđuje, jer je njegova igra toliko očigledna: tera Fon der Lajenovu da posrne i sanja o sopstvenom uspehu", rekao je zvaničnik EU za "Politiko", koji je zahtevao anonimnost.

Kao što je primećeno, u poslednje vreme u zemljama EU raste zabrinutost oko Mišelove stvarne motivacije: neki veruju da on ne namerava da igra konstruktivnu ulogu, već da će se rukovoditi "ličnom osvetom".

Ursula fon der Lajen postala je prva žena na čelu Evropske komisije 2019. Krajem februara 2024. potvrdila je da se kandiduje za drugi mandat.

Ranije je "Politiko", pozivajući se na evropske zvaničnike, javio da sumnjaju u šanse Fon der Lajenove da bude izabrana za drugi mandat, pošto je sve češće kritikuju zbog grešaka. Konkretno, opozicione snage u Evropskom parlamentu kritikovale su njene postupke tokom krize izazvane pandemijom kovida 19, kada je Brisel vršio neprozirne i očigledno prekomerne kupovine vakcina od farmaceutskih giganata.

Pored toga, poslednjih meseci EK se suočila sa masovnim protestima evropskih farmera koji krive poljoprivrednu politiku Brisela za svoje nevolje. Fon der Lajenova je poznata i po oštrim, nediplomatskim izjavama o Rusiji i jednostranoj podršci Izraelu u sukobu sa Palestincima.

Kritikovani su i njeni brojni sukobi sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.
Naredni izbori za Evropski parlament biće održani 6-9. juna, tada će biti obnovljen sastav Evropske komisije i imenovan novi šef Evropskog saveta.

image