Svet

Kriza OEBS-a: Bez završne deklaracije nakon sastanka

Dvodnevni sastanak ministara spoljnih poslova i zvaničnika, otvorio je pitanje nastavka funkcionisanja organizacija bez konsenzusa Rusije i Belorusije, koje nisu ni dobile poziv na zasedanje
Kriza OEBS-a: Bez završne deklaracije nakon sastanka© Tanjug/AP Photo/Michal Dyjuk

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) završila je sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica bez usvajanja završne rezolucije, što pokazuje veliku krizu sa kojom se organizacija nastala u Hladnom ratu suočava, preneo je AP.

Na to je uticao rusko-ukrajinski konflikt, što je stvorilo značajne prepreke u radu organizacije koja broji 57 država. Budući da se odluke donose konsenzusom svih država članica, to je onemogućilo da stav dela država članica kojim se osuđuje "ruska agresija" kada je u pitanju oružani sukob u Ukrajini nađe u završnoj rezoluciji. 

Dvodnevni sastanak ministara spoljnih poslova i zvaničnika, prvi od početka ruske vojne operacije 24. februara, otvorio je pitanje nastavka funkcionisanja OEBS-a bez konsenzusa Rusije i Belorusije, koje nisu dobile poziv na sastanak.

"Nema sumnje da će sledećih nekoliko godina biti veoma teško da ova organizacija ispuni svoj mandat", rekao je poljski ministar Zbignjev Rau na završnom sastanku.

Poljska trenutno predsedava OEBS-om i upravo je njena odluka bila da ne pozove predstavnike Rusije na zasedanje u poljskom gradu Lođu.

Zamenik poljskog ministra spoljnih poslova Pavel Jablonjski izjavio je novinarima da je odluka doneta jer se "Rusija suprotstavlja evropskoj bezbednosti" i da je važno da Moskva bude "što je molguće više izolovana na svim međunarodnim platformama".

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova odluku Poljske nazvalo je provokativnom i bez presedana, upozorivši da je to "nespojivo sa statusom predsedavajućeg organizacije, gde učestvuje 57 suverenih i nezavisnih država pod jednakim uslovima".

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je da je sastanak OEBS-a bio veoma značajan jer je pokazao "ujedinjeni front protiv Rusije", kao i da organizacija iznalazi "kreativne načine" da zaobiđe ruski veto.

"Ovo je bila najteža godina za OEBS od njegovog osnivanja, ali smatram da je ovo bila i najvažnija godina", rekla je Berbok novinarima po povratku u Nemačku iz Poljske.

Za razliku od Berbok, koja podržava ideju "ujedinjenog fronta", ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg ranije je izjavio da je za žaljenje što platforma koja je služila za razgovor u teškim vremenima više ne služi tom cilju, a odluku Poljske nazvao "bezbednosno-političkim autogolom".  

Od naredne godine, predsedavanje organizacijom preuzima Severna Makedonija, a ministar spoljnih poslova ove zemlje Bujar Osmani izjavio je da je organizacija neophodna naročito sada i ocenio da upravo završeni sastanak ne bi označio kao neuspeh.

Navodi se i da je nekoliko država kritikovalo odluku Poljske da zabrani ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu učešće na sastanku, ističući da se nadaju da će Severna Makedonija stvoriti uslove za novi dijalog unutar organizacije.      

image