Svet

Vang Ji otkriva: Za samo nedelju dana 45 zemalja podržalo mirovni predlog Kine

Peking pridaje veliki značaj naporima koje ulaže Švajcarska za rešavanje krize, ali Kina sama odlučuje da li će učestvovati u bilo kakvim aktivnostima u cilju dogovora, poručio je šef kineske diplomatije
Vang Ji otkriva: Za samo nedelju dana 45 zemalja podržalo mirovni predlog Kinewww.globallookpress.com © Peerapon Boonyakiat/Keystone Press Agency

Što više zemalja podržava predlog Kine o Ukrajini, to su veći izgledi za postizanje mira, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

"Dan za održavanje prave mirovne konferencije i izgledi za postizanje mira su sve bliži, ako više zemalja bude podržavalo 'Konsenzus u šest tačaka'", kazao je Vang Ji u Pekingu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom turske diplomatije Hakanom Fidanom.

Prema njegovim rečima, turska strana je takođe pozdravila i visoko ocenila inicijativu Pekinga.

"Želim da vas obavestim da je za samo nedelju dana 45 zemalja na pet kontinenata na različite načine pozitivno reagovalo na 'Konsenzus od šest tačaka', a njih 26 je potvrdilo pristup ili da ozbiljno razmišlja o tome", otkrio je kineski ministar spoljnih poslova.

Vang Ji je naveo da Peking pridaje "veliki značaj radu koji je Švajcarska sprovela u pripremi mirovne konferencije", ali je podsetio da Kina "sama odlučuje, na osnovu sopstvenog stava, da li će učestvovati u bilo kakvim aktivnostima u cilju dogovora".

Ministar je naglasio da Kina veruje da svet sada treba da izrazi "objektivnije, uravnoteženije, pozitivnije i konstruktivnije mišljenje o ukrajinskoj krizi".

Krajem maja, Kina i Brazil su formulisale zajedničku izjavu, tačnije dokument od šest tačaka, o okončanju rata između Rusije i Ukrajine. U njemu se ističe da su pregovori jedino održivo rešenje ukrajinske krize.

Osim toga, Vang Ji se zalaže za međunarodnu mirovnu konferenciju, koja bi morala da se održi "u pogodnom trenutku i da je priznaju i Rusija i Ukrajina", kao i da služi kao platforma za "poštenu raspravu  o svim mirovnim planovima".

Brazil i Kina pozivaju sve uključene zemlje da se pridržavaju tri principa za deeskalaciju situacije: da ne šire područje sukoba, ne intenziviraju borbe i izbegavaju provokacije.

image