Svet

Suđenje Hanteru Bajdenu: Niko nije iznad zakona

Tužilaštvo je porotnicima pokazalo tekstualne poruke u kojima je Bajden mlađi dogovarao poslove oko droge i razgovarao o pušenju kreka, među kojima su i neke poslate nekoliko dana nakon kupovine revolvera "kolt kobra" u oktobru 2018.
Suđenje Hanteru Bajdenu: Niko nije iznad zakona© Tanjug/AP Photo/Matt Rourke

Tužioci u istorijskom suđenju Hanteru Bajdenu, sinu američkog predsednika Džozefa Bajdena, rekli su porotnicima u utorak da značajni dokazi pokazuju da je Bajden mlađi lagao da bi sakrio svoju zavisnost od droge kako bi mogao ilegalno da kupi oružje, dok je odbrana rekla da nije imao nameru da obmane.

Porotnici u saveznom sudu u Delaveru čuli su uvodne reči tužilaštva i advokata odbrane na prvom suđenju sinu aktuelnog predsednika SAD pre nego što su prvi svedoci ušli u sudnicu, prenosi Rojters.

Tužilaštvo je porotnicima pokazalo tekstualne poruke u kojima je Hanter Bajden dogovarao poslove oko droge i razgovarao o pušenju kreka, među kojima su i neke poslate nekoliko dana nakon kupovine revolvera "kolt kobra" u oktobru 2018.

Takođe su puštali odlomke iz verzije audio knjige njegove autobiografije u kojoj je opisao svoje traganje za krekom u vreme kada je kupio oružje.

Tužilac Derek Hajns je tokom uvodne reči rekao da su "dokazi ogromni" i napisani sopstvenim rečima optuženog.

Hanter Bajden (54) izjasnio se da nije kriv po tri krivična dela koja ga terete da nije otkrio da je koristio drogu kada je kupio pištolj i da je ilegalno posedovao oružje 11 dana.

Suđenje, kojim je predsedavala američka okružna sudija Merilen Norejka, počelo je nakon što je Donald Tramp prošle nedelje postao prvi bivši predsednik SAD koji je osuđen za krivično delo. 

Advokat odbrane Eb Louel rekao je porotnicima u uvodnoj reči da niko ne osporava da je Hanter Bajden bio zavisnik pre i posle kupovine oružja. Ali Louel je rekao porotnicima da je u obrascu za kupovinu oružja Hantera Bajdena pitanje bilo samo da li je trenutno zavisnik, a ne da li je koristio drogu u prošlosti, dodajući da njegov klijent nije imao "nameru da obmane".

Hanteru se sudi u rodnom gradu Bajdenovih, Vilmingtonu, a ako bude osuđen po svim tačkama optužnice, preti mu kazna do 25 godina zatvora, mada optuženi uglavnom dobijaju kraće kazne.

Agent FBI Erika Džensen pozvana je kao prvi svedok optužbe i ona je svedočila o porukama Hantera Bajdena, bankovnim evidencijama i pisanju o njegovoj upotrebi droge.

To je uključivalo poruku dan nakon što je Hanter Bajden kupio pištolj u kojoj je napisao da "čeka dilera po imenu Muki" i drugu sledeći dan u piše da je spavao na vrhu automobila i pušio krek.

Hajns je pitao Džensen o autobiografiji Hantera Bajdena iz 2021. "Lepe stvari", u kojoj je dokumentovao svoju zavisnost. Hajns je pustio oko 30 minuta odlomka iz audio-knjige, među kojima su bili pasusi u kojima je detaljno opisao svoj stalni lov na drogu i ono što je nazvao svojom "supermoći – pronalaženje kreka bilo kada i bilo gde".

Džensen je takođe govorila o izvodima iz banke koji pokazuju da je Hanter gotovo svakodnevno podizao gotovinu, u ukupnom iznosu od 151.000 dolara, od septembra do novembra 2018. godine, u kojem je i period kupovine oružja.

Hajns je, inače, rekao da će tužioci za svedoka pozvati bivšu suprugu Hantera Bajdena, Ketlin Bule, koja ga je u brakorazvodnom postupku 2017. optužila za rasipanje novca na drogu, alkohol i prostitutke.

Očekuje se da će svedočiti i Hali Bajden, udovica Boa Bajdena, Hanterovog brata koji je preminuo od raka 2015. godine.

image