Svet

Netanjahu najavljuje akciju protiv Hezbolaha: Izrael priprema novu mobilizaciju

Izraelski premijer je rekao da su oružane snage njegove zemlje "spremne za izuzetno moćnu akciju na severu"
Netanjahu najavljuje akciju protiv Hezbolaha: Izrael priprema novu mobilizaciju© Tanjug/Debbie Hill/Pool Photo via AP

Izraelska vlada je povećala broj rezervista koje Izraele odbrambene snage (IDF) mogu da pozovu u slučaju potrebe sa 300.000 na 350.000, dok tenzije duž severne granice sa Libanom nastavljaju da rastu.

Prema kopiji odluke koju je objavio Šahar Glik sa Vojnog radija, odluka će ostati na snazi do 1. avgusta, prenosi "Tajms of Izrael".

U izjavi koju je jutros dao na libanskoj granici, premijer Benjamin Netanjahu je upozorio je da je Izrael "spreman za izuzetno moćnu akciju na severu".

Načelnik generalštaba IDF-a, general-potpukovnik Herci Halevi, rekao je juče da je Izrael "blizu donošenja odluke" u vezi sa svakodnevnim napadima Hezbolaha na severni Izrael usred rata u Gazi.

Ranije ove nedelje na severu Izraela izbili su veliki požari, od kojih su neki izazvani raketnim napadima Hezbolaha i dronovima, što je dovelo do novih poziva na vojnu akciju nekih članica vladajuće koalicije i izazvalo zabrinutost da bi se Izrael uskoro mogao naći u kopnenim operacijama na dva fronta .

Usred rata u Pojasu Gaze, IDF je pozvao ukupno 287.000 rezervista, od kojih su mnogi za sada već oslobođeni dužnosti. To je bio najveći poziv rezervista u istoriji Izraela.

image