NATO pokreće jednu od najvećih pomorskih vežbi: U "BALTOPS 2024" učestvovaće više od 50 brodova

Ova vojna vežba održava se 53. put, a pomorske i vazduhoplovne snage uvežbavaće medicinske evakuacije, združeno spasavanje osoblja, vazdušnu odbranu i protivpodmorničko ratovanje

Najveća pomorska vojna vežba NATO-a – "BALTOPS 2024" – biće održana od 7. do 20. juna u Baltičkom moru, saopštila je Kancelarija za odnose sa javnošću Komande savezničkog vazduhoplovstva.

"Ovaj integrisani pristup bezbednosti Baltičkog mora šalje snažnu poruku potencijalnim protivnicima, odvraća agresiju, poboljšava stabilnost i osigurava zemlje NATO-a i njihovo stanovništvo", navodi se u saopštenju.

U vežbi će učestvovati 19 zemalja članica Alijanse sa više od 50 brodova, 85 letelica i oko 9.000 vojnika.

Ova vojna vežba održava se 53. put, a pomorske i vazduhoplovne snage uvežbavaće medicinske evakuacije, združeno spasavanje osoblja, vazdušnu odbranu i protivpodmorničko ratovanje i to kako bi "ojačale kolektivne kapacitete i poboljšale koheziju i kompatibilnost među saveznicima NATO i partnerima".

Podsećanja radi, 31. maja okončana je vežba Alijanse poznata pod nazivom "Nepokolebljivi branilac 24". U pitanju je najveća vežba NATO-a od kraja Hladnog rata pokrenuta krajem januara, u kojoj su učestvovale sve članice Alijanse, sa više od 90.000 vojnika, 50 vojnih brodova – od nosača aviona, do razarača, 80 borbenih aviona, helikoptera i bespilotnih letelica, kao i oko 1.100 borbenih vozila.

Cilj vežbe bila je priprema za potencijalni sukob sa Rusijom, što se moglo nagovestiti iz reči američkog generala i glavnokomandujućeg NATO snaga za Evropu Krisa Kavolija koji je izjavio da će "vežba sadržati simulirani scenario novog sukoba sa bliskim protivnikom".

Iako glavnokomandujući NATO snaga u Evropi nije otvoreno rekao ko je taj "bliski protivnik", iz najvišeg dokumenta Alijanse – "Strateški koncept 2022" – jasno je da se radi upravo o Rusiji, koja je označena kao "najznačajnija direkta pretnja po bezbednost država članica, mir i stabilnost na Evroatlantskom prostoru".

Stoga se može zaključiti da je "BALTOPS 2024" samo logičan nastavak "Nepokolebljivog branioca", sa ciljem zastrašivanja Ruske Federacije.