Obrt u Briselu: Lajčak ostaje EU izaslanik?

Među onima koji bi mogli da naslede Lajčaka pominje se bivši finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto, kao i danski diplomata Peter Sorensen

Iako je imenovan za ambasadora EU u Švajcarskoj, gde bi njegov mandat trebalo da počne od 1. septembra ove godine, Miroslavu Lajčaku mandat specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine može biti produžen još neko vreme, kako ne bi došlo do "vakuma" na ovoj funkciji.

Ovo su za "Kohu" rekli diplomatski izvori EU u Briselu, koji potvrđuju da će izbor Lajčakovog naslednika morati da sačeka završetak procedura za izbor novih lidera u institucijama Evropske unije, koje će uslediti nakon završetka evropskih izbora koji će biti održani od četvrtka do nedelje ove nedelje.

U EU očekuju da Lajčakovog naslednika imenuje osoba koja će doći na mesto visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost, odnosno naslednik Žozepa Borelja. Kako za to treba vremena, Lajčaku će mandat biti produžen do imenovanja njegovog naslednika.

Među onima koji bi mogli da ga naslede pominje se bivši finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto, kao i danski diplomata Peter Sorensen.

Za Lajčakovog naslednika, takođe se i pominjao i bivši predsednik Slovenije Borut Pahor.

Pahor je prošlog meseca u intervjuu za RTV Slovenije rekao da ima niz ideja kako da se osveži ili oživi dijalog koji je trenutno u zastoju.

Međutim, u ovom trenutku, kažu evropske diplomate, prerano je prognozirati ko će biti na toj funkciji, jer o tome treba da odluči visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, koji će zameniti Žozepa Borelja.

Diplomate u EU ocenjuju da nisu zadovoljne dosadašnjim tokom dijaloga, ali za neuspehe okrivljuju Beograd i Prištinu, jer ocenjuju da "nisu pokazali spremnost i iskrenost da se konstruktivno angažuju u sprovođenje obaveza iz dijaloga".

Stano: Lačakov mandat će trajati još nekoliko meseci

I portparol Evropske unije Peter Stano rekao je da će Lajčakov mandat trajati i narednih meseci i dodao je da je on u potpunosti angažovan sa partnerima u regionu, EU i na međunarodnoj sceni kako bi se pokrenule stvari u okviru dijaloga i pomoglo u rešavanju pitanja iz dijaloga.

Stano je na brifingu za novinare u Briselu, na pitanje kako će se odvijati dijalog tokom tranzicionog perioda nakon izbora u EU i da li će mandat Lajčaka biti produžen za nekoliko meseci, rekao da tranzicioni period ne utiče na specijalnog izaslanika EU za dijalog.

"Specijalni izaslanik EU ima mandat, trenutno je mandat aktuelnog specijalnog izaslanika za dijalog i dalje u toku i trajaće narednih meseci. On je u potpunosti angažovan u interakcijama sa nizom partnera, kako u regionu i u EU, tako i na međunarodnoj sceni, kako bi pokušali da pokrenu stvari i pomognu stranama da rešavaju pitanja, jedno za drugim, uz prioritet hitnog sprovođenja takozvanog Ohridskog sporazuma", rekao je Stano, prenosi Tanjug.

Stano je, na pitanje da li će EU uskoro sazvati novi sastanak u okviru dijaloga, rekao da EU u ovom trenutku nema šta da najavi i istakao da je Brisel najavljivao svaki sastanak u vezi sa dijalogom kojim posreduje EU kada je to bilo prikladno.