Svet

Bajdenovi protiv Bajdenovih: Kako je suđenje predsednikovom sinu podelilo vladajuću porodicu

Porodica se podelila – snajke svedoče za tužilaštvo, a ostali za odbranu
Bajdenovi protiv Bajdenovih: Kako je suđenje predsednikovom sinu podelilo vladajuću porodicu© Drew Angerer/Getty Images

Bela kuća postala je tesna jer su Bajdenova "čeljad" u potpunosti "pobesnela" – suđenje sinu američkog predsednika, Hanteru, zbog optužbi da je lagao o upotrebi droge na obrascima za prijavu prilikom kupovine pištolja, kako javlja "Aksios", pretvoriće se u proces "Bajdenovi protiv Bajdenovih".

Porodica je u potpunosti podeljena jer će se kao svedoci tužilaštva pojaviti, naime, Hanterova bivša supruga Ketlin Bul, kao i udovica njegovog brata hali Bajden. Brat predsednika Bajdena Džejms Džimi Bajden i Ketlinina ćerka Naomi Bajden mogle bi da svedoče u korist odbrane.

Bul i Hali će verovatno svedočiti o Hanterovoj zavisnosti od kreka, dok će Džimi i Naomi verovatno svedočiti o Hanterovom psihičkom stanju u trenutku kada je kupio pištolj u Vilmingtonu.

U svojoj uvodnoj reči u utorak, Hanterov glavni branilac Abi Louel je više puta svaljivao krivicu na Hali (snaju) koja je bila u romantičnoj vezi sa Hanterom u oktobru 2018.

Tada je Hanter, koji se borio sa zavisnošću od alkohola i kreka, kupio pištolj i navodno prekršio zakon tako što je potpisao savezni formular u kojem se navodi da nije korisnik droge. Hali je, kako tvrdi advokat, pronašla pištolj i napravila haos, "izbezumila se" i ostavila ga u kontejneru u blizini prodavnice prehrambenih proizvoda u Delaveru.

Louel je takođe primetio da je "Heli, a ne Hanter" ta koja je bacila pištolj tamo gde je neko drugi mogao da ga pronađe.

Prva dama Džil Bajden, Džo i Džilina ćerka Ešli Bajden, Hanterov ujak Džek Ovens i Hanterova supruga Melisa, svi su bili u publici tokom procesa.

Predsednik Bajden je u ponedeljak izdao saopštenje u kojem podržava Hantera, rekavši da su on i Džil "tako ponosni na čoveka kakav je danas. Hanterova otpornost u suočavanju sa nedaćama i snaga koju je pokazao tokom svog oporavka nas inspirišu".

Tekstualne poruke koje su predstavljene na sudu u utorak pokazuju da je Hali Bajden izvadila pištolj iz Hanterovog kamiona i bacila ga jer se plašila za bezbednost Hantera i svoje dece.

Pištolj je pronašao drugi čovek pre nego što su Hali i Hanter uspeli da ga uzmu, a policija se umešala – očekuje se da će dva policajca svedočiti.

Hanterove optužbe za krivična dela nose i do 25 godina zatvora nakon osude, iako je to retkost za one koji su prvi put počinili krivična dela.

image