Gruzija nastavlja da šokira Zapad: Razmatra se i zakon protiv LGBT propagande

Nakon donošenja Zakona o stranim agentima, Tbilisi je ponovo uznemirio Brisel i Vašington

Gruzijski zakonodavci ponovo su naljutili Vašington i Brisel: posle zakona o stranim agentima mogao bi da bude usvojen novi za zaštitu porodice, koji je, kako ocenjuje "Blumberg" – "u ruskom stilu".

Vladajuća partija "Gruzijski san" predložila je, naime, paket mera za zaštitu od propagande netradicionalnih odnosa.

"Mere protiv LGBT propagande bi zabranile prikazivanje istopolnih veza u filmovima, televiziji i reklamama, zabranile bi registraciju istopolnih brakova i učinile nezakonitim usvajanje dece za neheteroseksualne parove", rekao je Šalva Papuašvili, poslanik gruzijskog parlamenta.

Prethodno je Gruzijski san usvojio zakon o stranim agentima: sada će organizacije i pojedinci koji primaju najmanje 20 odsto prihoda iz inostranstva morati da se deklarišu kao strani agenti, inače će ih čekati novčane i zatvorske kazne. SAD i EU kritikovale su ovaj dokument, rekavši da je Vladimir Putin preduzeo slične mere u Rusiji da "sruši prodemokratske grupe u Rusiji".

Zapad, ali i gruzijska opozicija ocenjuju zakon o porodičnim vrednostima kao "još jedan korak ka autoritarnom režimu" i kao pokušaj da se "zalepi LGBT etiketa na Zapadu", prenosi "Blumberg".

"Progon LGBT osoba u ruskom stilu je još jedna crvena zastava za evropske ambicije Gruzije", napisao je šef komiteta za odbranu Bundestaga Majkl Rot na društvenoj mreži Iks.

Zvaničnici u Vašingtonu i Briselu naglasili su da bi novi zakoni Gruzije mogli da postanu prepreka za pridruživanje EU i NATO-u, navodi se u članku.