Svet

Snouden upozorava da bi pokušaji regulacije AI mogli da uguše njen potencijal

Veštačka inteligencija napreduje prebrzo da bi bila potisnuta, upozorio je uzbunjivač
Snouden upozorava da bi pokušaji regulacije AI mogli da uguše njen potencijalGetty © NurPhoto / Contributor

Uzbunjivač Edvard Snouden upozorio je da vlade i korporacije pokušavaju da preuzmu kontrolu nad veštačkom inteligencijom, što potencijalno čini tehnologiju koja se brzo razvija manje korisnom.

"Svedoci smo rođenja deteta sa potpuno novom novom tehnologijom, a već vidimo kako vukodlaci počinju da kruže", rekao je Snouden koji se video-linkom uključio na događaj SuperAI u Singapuru.

Vlade širom sveta, uključujući SAD, rade na svom regulatornom pristupu AI nakon što su popularne usluge kao što je ČetGPT razotkrile potencijal tehnologije. Evropska unija je usvojila sveobuhvatan zakon o zaštiti (od) tehnologije, dok u Kini nijedna kompanija ne može da proizvede uslugu veštačke inteligencije bez odgovarajućih odobrenja, objašnjava "Blumberg".

Pojava generativne veštačke inteligencije pokrenula je žestoku debatu o opasnostima koje tehnologija predstavlja za čovečanstvo, počevši od širenja dezinformacija i kršenja privatnosti. Zagovornici AI tvrde da tehnologiji treba dozvoliti da prirodno cveta.

Snouden je izrazio zabrinutost zbog sve veće kontrole velikih tehnoloških platformi, kao što je "Alfabet" imaju nad sadržajem veštačke inteligencije. Rizik je što ljudi pokušavaju da "ubrizgaju svoju politiku u moćne modele i nametnu ih", rekao je on.

Međutim, Snouden smatra da pokušaji da se kontroliše veštačka inteligencija na kraju neće uspeti jer se tehnologija razvija prebrzo, sa novim inovacijama koje se stalno pojavljuju.

"Oni će izgraditi branu oko nas, ali moramo da se pobrinemo da to ne zaustavi naš tok", rekao je on.

Nekadašnji saradnik Agencije za nacionalnu bezbednost, Snouden je odao visoko poverljive informacije o američkim međunarodnim programima nadzora pre nego što je pobegao u Rusiju 2013. Predsednik Vladimir Putin mu je dao rusko državljanstvo 2022. godine.

Snouden živi daleko od očiju javnosti, ali je aktivan na Iksu gde komentariše razne teme – od podrške kolegi uzbunjivaču Džulijanu Asanžu, do inflacije u SAD.

U Singapuru, pozvao je publiku da se "ne plaši da prkosi konsenzusu. To bi moglo da vas uvali u nevolje, ali bićete mnogo bliže tome da budete u pravu."

image