Svet

Pistorijus: Dozvoljavamo Ukrajini da napadne Rusiju samo na određenom području

Mislim da ovde nema šta da se doda, rekao je nemački ministar odbrane
Pistorijus: Dozvoljavamo Ukrajini da napadne Rusiju samo na određenom području© Tanjug/Sabina Crisan/dpa via AP

Odgovarajući na pitanje poslanika Bundestaga da li će Berlin dozvoliti Kijevu da koristi oružje koje isporučuje širom Rusije, nemački ministar odbrane Boris Pistorijus je rekao da je reč o dozvoli za odbijanje napada samo na određenom području – položajima na ruskoj teritoriji u blizini Harkovske oblasti.

"Odluka kancelara da dozvoli upotrebu oružja koje je isporučio Berlin ograničena je na određene regione Ukrajine, što takođe ograničava njihovu upotrebu za napade. Tako da mislim da ovde nema šta da se doda", rekao je Pistorijus, odgovarajući na pitanje poslanika da li bi Nemačka dozvolila upotrebu svog naoružanja za snabdevanje Kijevom.

Nemački general Kristijan Frojding, koji rukovodi specijalnim štabom za Ukrajinu pri nemačkom Ministarstvu odbrane, izjavio je ranije ove sedmice da je Nemačka dozvolila Ukrajini da koristi PVO sistem "patriot" koji joj je donirala da obori ruske ciljeve iznad ruske teritorije.

"Sasvim je moguće da će se sistemi 'patriot' sada koristiti i u oblasti Harkova i nad Rusijom. Oni se mogu koristiti u okviru međunarodnog prava", rekao je general za nemačku televiziju ARD.

On nije precizirao da li je Ukrajina do sada koristila te sisteme da gađa ciljeve iznad ruske teritorije.

Ranije je predstavnik američkog Stejt departmenta rekao za "RIA Novosti" da je američki predsednik Džozef Bajden dozvolio Ukrajini da koristi američko oružje za protivbaterijsku borbu protiv ciljeva na ruskoj teritoriji koji ugrožavaju oblast Harkova, ali je ostavio na snazi zabranu upotrebe ATACMS-a, operativno-taktičke rakete i druga oružja velikog dometa.

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg primetio da su neki saveznici, uključujući Veliku Britaniju, snabdevali Ukrajinu svojim oružjem "bez ikakvih ograničenja" usred rasprave država Alijanse da ukinu ograničenja Kijevu na upotrebu zapadnog oružja za napade na rusku teritoriju.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da predstavnici zemalja NATO-a moraju da budu svesni "čime se igraju" kada govore o planovima da se Kijevu dozvoli da udari "legitimne ciljeve" duboko u rusku teritoriju raketnim sistemima Zapada.

image