Svet

"Big Mek" protiv "Supermeka": "Mekdonalds" izgubio bitku u Evropskoj uniji

U presudi najvišeg suda EU navodi se da gigant brze hrane više ne može pileći burger da zove "big mek"
"Big Mek" protiv "Supermeka": "Mekdonalds" izgubio bitku u Evropskoj unijiGetty © NurPhoto / Contributor

"Mekdonalds" je izgubio pravnu bitku u Evropskoj uniji da koristi zaštitni znak "big mek" mimo goveđih hamburgera.

Golijat u svetu brze hrane izgubio je pred Opštim sudom EU slučaj protiv "Supermeka", manjeg irskog lanca poznatog po ribi i pomfritu kao i po hamburgerima. "Supermek" je naveo da ih zaštitni znak "Mekdonaldsa" sprečava da se prošire širom EU.

Sudije EU rekle su da "Mekdonalds" nije dokazao da je sporna oznaka stavljena u stvarnu upotrebu za druge proizvode kao što su pileći burgeri, navodi se u obrazloženju.

Izvršni direktor "Supermeka" Pat Mekdonah rekao je da presuda predstavlja podršku "malim preduzećima svuda koja se suprotstavljaju moćnim globalnim entitetima".

"Znali smo kada smo krenuli u ovu bitku da je to scenario Davida protiv Golijata", naveo je direktor firme koja se gotovo deset godina bori oko brenda "big mek" sa "Mekdonaldsom".

Kompanija je tvrdila da "Mekdonalds" ne bi trebalo da ima ekskluzivno pravo da koristi frazu "big mek" za druge stavke menija kao što su jela od piletine ili restoranske usluge, jer nije stavio zaštitni znak za upotrebu za dodatne proizvode najmanje pet godina.

image