Svet

Ukrajina pozvala Kinu da ipak prisustvuje mirovnom samitu u Švajcarskoj: Oni neće bez Rusije

Rusija nije pozvana da učestvuje na ovom sastanku, a zvanični Peking je ranije saopštio da će se držati po strani, uz obrazloženje da je prisustvo obe zaraćene strane preduslov za bilo kakvu suštinsku mirovnu konferenciju
Ukrajina pozvala Kinu da ipak prisustvuje mirovnom samitu u Švajcarskoj: Oni neće bez RusijeGetty © Lintao Zhang

Prvi zamenik ukrajinskog ministra spoljnih poslova tokom današnje posete Kini pozvao je Peking da ipak pošalje delegaciju na planirani mirovni samit o Ukrajini zakazan za 15. i 16. jun u Švajcarskoj. Ukrajinski diplomata se nada, prenosi Rojters, da je još moguće ubediti Kinu da prisustvuje ovom samitu.

Rusija nije pozvana da učestvuje na ovom sastanku, a zvanični Peking je ranije saopštio da će se držati po strani, uz obrazloženje da je prisustvo obe zaraćene strane preduslov za bilo kakvu suštinsku mirovnu konferenciju.

"Ukrajinska strana je izrazila nadu da bi učešće Kine na događaju moglo da bude dobra prilika da se da praktičan doprinos postizanju pravednog i trajnog mira u Ukrajini", saopštilo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova posle sastanka u Pekingu između prvog zamenika ministra spoljnih poslova Andrija Sibihe i zamenika ministra spoljnih poslova Kine Sun Vejdonga.

Ukrajina je saopštila da je više od 100 zemalja prihvatilo njen poziv na samit na kojem će se razgovarati o odredbama mirovnog plana koji je izneo Vladimir Zelenski.

Moskva je ocenila ideju mirovnog samita bez njenog učešća kao besmislenu, a Ukrajina je optužila Rusiju da time pokušava da omete konferenciju.

Samo nekoliko dana pre nego što je Moskva započela Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini 2022. godine, Kina je proglasila partnerstvo "bez granica" s Rusijom, ali je u tom sukobu zauzela neutralan stav.

image