Svet

Sijarto u Sankt Peterburgu: Pregovori o Ukrajini treba da počnu odmah

Mađarska neće učestvovati u operacijama NATO koje bi vodile ka direktnom sukobu s Rusijom, poručio je šef mađarske diplomatije na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma
Sijarto u Sankt Peterburgu:  Pregovori o Ukrajini treba da počnu odmahGetty © Jaap Arriens/NurPhoto

Mirovni pregovori o Ukrajini trebalo bi da počnu sada, ako se sukob nastavi postoji opasnost od eskalacije, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"Sukob u Ukrajini se neće završiti na frontu, neophodno je hitno početi pregovore", izjavio je Sijarto, koji učestvuje na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

On je, takođe, rekao da Mađarska neće učestvovati u operacijama NATO koje bi vodile ka direktnom sukobu s Rusijom.

"Pre dve i po godine NATO je doneo odluku da Alijansa ne može da bude deo tog sukoba i moramo da učinimo sve kako bi se izbegao direktan sukob između NATO i Rusije", rekao je on novinarima na marginama foruma.

Prema njegovim rečima, Mađarska je protiv bilo kakvih odluka koje bi NATO približile tome da postane deo tog sukoba.

Kako je dodao, Budimpešta smatra da odluke NATO kao što je obuka vojnika ili slanje oružja u Ukrajinu približava Alijansu učešću u ratu, a da ona to ne želi.

"Veoma jasno stavljamo do znanja da nećemo učestvovati u slanju naoružanja Kijevu, obuci vojnika i neće se baviti finansiranjem", istakao je šef mađarske diplomatije.

U prethodne dve godine su pokrenuti ogromni koraci da se situacija u Ukrajini dodatno destabilizuje, a Mađarska je, kao susedna zemlja koja je direktno ugrožena vojnom eskalacijom, uplašena i zabrinuta, dodao je Sijarto istakavši da se Budimpešta zalaže za prekid vatre.

Prema njegovim rečima, Mađarska će učestvovati na konferenciji o Ukrajini koja se održava 15. i 16. juna u Švajcarskoj.

"Ja ću predstavljati zemlju", poručio je.

Govoreći o Međunarodnom forumu u Sankt Peterburgu, Sijarto je rekao da Zapad ne može da mu zabrani učešće na tom forumu.

 "Znate, ja nisam osoba kojoj ima smisla govoriti šta se može, a šta ne može. Naša vlada je donela suverenu odluku gde ćemo da učestvujemo. Verujem da diplomatija nije razgovor samo sa onima sa kojima se o svemu slažete. Diplomatija je razgovor sa svima", zaključio je.

Ipak, istakao je i da Mađarska podržava inicijativu Kine i Brazila u vezi sa Ukrajinom. Ove dve zemlje, podsetimo, prošlog meseca su potpisale zajedničku izjavu o rešavanju krize u Ukrajini, nakon čega je poručeno i da se zalažu za mirovni samit na kojem će učestvovati i ruski i ukrajinski predstavnici.

Sijarto je, takođe, priznao i da ga zabrinjavaju izjave pojedinih evropskih lidera da nije isključeno korišćenje nuklearnog oružja.

"Nadamo se da niko o tome neće razmišljati ozbiljno", naglasio je. 

image