Šolc ponovo preti: Ukrajina bi mogla da upotrebi zapadno oružje

Nemački kancelar je ponovio da Ukrajina može da koristi oružje koje im šalje Nemačka "uvek u skladu sa međunarodnim pravnim obavezama"

Ukrajina bi mogla da upotrebi oružje koje joj šalje Zapad da se odbrani od napada koji dolaze iz same Rusije, kao što su oni na Harkovsku oblast, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.

"Da bi se odbranila od takvih napada, Ukrajina može takođe da koristi oružje koje smo isporučili mi i naši saveznici uvek u skladu sa međunarodnim pravnim obavezama", rekao je Šolc u Bundestagu, preneo je Rojters.

Prethodno je portparol Vlade Nemačke Štefen Hebestrajt objavio da Nemačka "daje Ukrajini zeleno svetlo da koristi NATO oružje protiv vojnih ciljeva unutar Rusije i van zone sukoba" budući da je, kako je rekao, "Zapad uveren da Ukrajina, po međunarodnom pravu, ima pravo da se brani od ruskih napada".

Šolcovi komentari usledili su nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin upozorio da bi dozvoljavanje Ukrajini da napada teritoriju Rusije sve snažnijim oružjem predstavljalo ozbiljnu eskalaciju koja bi približila Zapad ratu sa Rusijom.