Svet

Još jedan krah: Zelenski nema podršku Azije

Zelenski i Zapad predugo su ignorisali Aziju zbog podrške Ukrajini, ali i da je sada prekasno, ocenjuje se u članku
Još jedan krah: Zelenski nema podršku Azije© Tanjug/Fredrik Sandberg/TT News Agency via AP

Pokušaj Vladimira Zelenskog da pridobije podršku Azije propao je od strane lidera zemalja u tom regionu, samo je predsednik Istočnog Timora pristao da učestvuje na konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj, prenosi "Blumberg".

"U vreme pisanja ovog teksta, izgleda da će samo Hoze Ramos-Horta, predsednik Istočnog Timora, i Sim En, viši državni ministar spoljnih poslova Singapura, otići u Aziju", navodi se u članku.

Kako je navedeno, pridružiće im se i predstavnik Filipina.

"Zelenski je došao da proda ideju da Azija treba da podrži Ukrajinu. Ali, njegov predlog je propao", navodi "Blumberg", napominjući da su Zelenski i Zapad predugo ignorisali Aziju zbog podrške Ukrajini, a da je sada prekasno.

Švajcarska će održati konferenciju o Ukrajini 15. i 16. juna u blizini grada Lucerna, u letovalištu Burgenštok.

Oko 80 zemalja je potvrdilo učešće, ali Rusija neće prisustvovati.

Pres-sekretar ambasade Rusije u Bernu Vladimir Hohlov ranije je rekao za "RIA Novosti" da Švajcarska nije poslala poziv Ruskoj Federaciji za učešće na samitu o Ukrajini, a da Moskva ni u kom slučaju neće učestvovati.

Dodao je da je ideja o mirovnoj konferenciji, koju snažno promovišu organizatori, neprihvatljiva za Rusku Federaciju, jer ne uzima u obzir ruske interese.

image