Makron: Rusiji se moraju dati garancije bezbednosti

Francuski predsednik poručio da je neophodno naći rešenje koje bi pružilo zaštitu NATO-u, a istovremeno dalo Rusiji garancije bezbednosti kada se vrati za pregovarački sto

Francuski predsednik Emanuel Makron naglasio je danas da buduća arhitektura sistema bezbednosti u svetu mora uključivati i garancije bezbednosti za Rusiju.

"Moramo razmišljati o bezbednosnoj arhitekturi u kojoj sutra želimo da živimo. Iz tog razloga, posebno ćemo razgovarati o rečima predsednika Vladimira Putina da se NATO približava granicama Rusije, razmeštajući oružje koje može da je ugrozi" u njenoj neposrednoj blizini, rekao je Makron za francusku televiziju "TF1". 

O ovome bi, kako kaže, trebalo razgovarati u kontekstu aktuelnog sukoba u Ukrajini i pronalaska rešenja koje bi dovelo do mira.

"Potrebno je naći rešenje kojim bi se pružila zaštita našim saveznicima i NATO-u, ali istovremeno dati Rusiji garancije za njenu bezbednost kada se vrati za pregovarački sto", rekao je Makron. 

Francuski predsednik je možda i prvi zapadni političar ovog ranga koji je javno rekao da prepoznaje važnost ovog pitanja za Kremlj, priznajući da je ono od izuzetne važnosti kako bi se došlo do dogovora sa Rusijom. 

Važno je napomenuti da je zvanična Moskva više puta upozoravala još pre početka specijalne vojne operacije u Ukrajini da je Severoatlantska alijansa pogazila usmeno date garancije da se neće suviše širiti na istok, dodajući da ovakvo ponašanje predstavlja opasnost za Rusiju.

Nakon što je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov zajedno sa drugim zvaničnicima mnogo puta apelovao na Zapad da dostavi Moskvi pisane garancije da se neće dalje približavati Moskvi, Rusija je započela specijalnu vojnu operaciju.

Francuski lider dodao je i da Vašington i Pariz treba da zajedno rade i omoguće dijalog između Kijeva i Moskve.

"SAD i Francuska imaju istu viziju o Ukrajini: da nastave da joj pomažu i učine sve kako bi se izvršio pritisak na Rusiju i ona vratila za pregovarački sto. Moramo pripremiti dijalog za dan kada se strane vrate pregovorima, što će zavisiti od Ukrajinaca", objasnio je Makron.