Svet

NATO proširuje vojnu i obaveštajnu saradnju sa Kijevom: Rusija pobeđuje kvantitetom i budžetom

Sukob u Ukrajini je primorao Severnoatlantski savez da izdvaja više resursa za sajber bezbednost i za praćenje novih ruskih vojnih tehnologija
NATO proširuje vojnu i obaveštajnu saradnju sa Kijevom: Rusija pobeđuje kvantitetom i budžetomwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

NATO planira da proširi saradnju sa Kijevom u vojnoj oblasti i da sa njom deli više obaveštajnih podataka kako bi povećao ratne sposobnosti Ukrajine, prenosi "Blumberg".

Sukob u Ukrajini je primorao Severnoatlantski savez da izdvaja više resursa za sajber bezbednost i za praćenje novih ruskih vojnih tehnologija, izjavio je pomoćnik generalnog sekretara NATO-a Dejvid van Vil.

"Ukrajinci brzo uvode inovacije, ali ni Rusi nisu glupi", rekao je Van Vil na Forumu inovatora odbrane u Krakovu.

Članice NATO-a ukinule su većinu ograničenja za zapadno naoružanje koje je isporučeno Ukrajini. SAD i Nemačka su dozvolile Kijevu da gađa rusku teritoriju oružjem zapadne proizvodnje. Inače, ovo ograničenje je uvedeno iz straha od sukoba sa Rusijom, koja ima najveći nuklearni arsenal.

Prema Van Vilu, sporazum sa Kijevom o razmeni informacija biće zaključen pre samita NATO, koji će se održati u Vašingtonu u junu.

Na konferenciji u Krakovu, učestvovali su predstavnici Kijeva, Brisela i Pentagona, kao i na desetine kompanija koje proizvode vojnu opremu.

Zamenik ministra odbrane Ukrajine Aleks Bornjakov izjavio je da je pristup Ukrajine kupovini naoružanja krajnje jednostavan: "Mi kupujemo sve ono što ubija Ruse."

Zbog brojnih optužbi za korupciju, Ukrajina je prošlog meseca pooštrila pravila za vojne nabavke.

Poseban problem o kome se raspravljalo na ovom forumu je kako se suprotstaviti ruskom ometanju Globalnog sistema za pozicioniranje (GPS), koje čini neefikasnim i zapadno oružje i ukrajinske dronove.

GPS smetnje, za koje NATO optužuje Rusiju, utiču i na članice Alijanse u severnoj Evropi, na Baltiku i u Finskoj, ometajući letove i pomorski saobraćaj.

Kijevu nisu potrebne samo inovacije, već mu je potrebno obezbediti i finansiranje.

Jaroslav Filimonov, izvršni direktor "Kvertusa", kompanije koja proizvodi opremu za elektronsko ratovanje, rekao je da Rusi pobeđuju Ukrajince "kvantitetom i budžetom."

image