Svet

Sijarto za RT: Protiv Trampa koriste zakon, protiv Fica silu, a protiv nas politiku (VIDEO)

Mirovna konferencija može da doprinese suštinskim rezultatima samo u slučaju da su predstavljene obe sukobljene strane, poručio je šef mađarske diplomatije

Poštujemo sve inicijative da se postigne mir i zato poštujemo i napore Švajcarske. Ipak, mislimo da mirovna konferencija može da doprinese suštinskim rezultatima samo u slučaju da su predstavljene obe sukobljene strane, poručio je za RT Balkan ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, na marginama Sanktpeterburškog međunarodnog ekonomskog foruma u Rusiji.

Kako je dodao, Mađarska je videla da to ovoga puta neće biti slučaj.

"Ali, ja ću ići tamo i predstavljaću svoju poziciju: da umesto sankcija i neprijateljskih izjava i akcija koje sa sobom nose ozbiljan rizik od eskalacije treba da imamo dijalog i pregovore. To je ono što ću ja reći", poručio je Sijarto.

Dodao je da Mađarska nikada neće učestvovati u akcijama koje dovode NATO bliže ratu.

"Doneli smo jasnu odluku u februaru 2022, ili okvirno u februaru 2022. u NATO. Rekli smo dve stvari: da NATO nije deo sukoba, i da moramo da uradimo sve kako bismo izbegli direktan sukob između NATO-a i Rusije", poručio je ministar spoljnih poslova Mađarske, zaključujući da njegova država "sigurno neće učestvovati u takvim akcijama". 

Osvrnuvši se na pokušaj atentata na premijera Slovačke Roberta Fica, Sijarto je poručio da je stvorena veoma neprijateljska atmosfera protiv onih koji vode suverenu politiku i imaju suverenu političku strategiju.

"Uglavnom je veoma neprijateljski pristup u Evropi prema onima koji nacionalni interes stavljaju na prvo mesto, i mogu da kažem da to nije samo evropski, već i globalni fenomen", smatra on.

Kako je dodao, postoje pokušaji da se stvori pritisak na patriotske suverene političare koji zagovaraju mir.

"To rade na pravne načine, kao u slučaju predsednika Trampa, fizičke načine, kao u slučaju premijera Fica, ili političke načine kao protiv nas. Ali, to nas neće sprečiti da nastavimo našu suverenu politiku zasnovanu na nacionalnim interesima", zaključio je Sijarto, dodajući da se nada da će ovog vikenda, tokom evropskih parlamentarnih izbora, "ljudi dati dodatnu podršku nastavku te politike".

image