Svet

Tramp bi, ako pobedi, uveo carine zemljama koje ne obuzdaju dolazak imigranata u SAD

Nekadašnji predsednik je upozorio da bi, ako druge zemlje ne pomognu da se smanji priliv migranata, mogao "da naplati carinu toj zemlji" ako bude ponovo izabran za predsednika SAD
Tramp bi, ako pobedi, uveo carine zemljama koje ne obuzdaju dolazak imigranata u SAD© Tanjug/AP Photo/Julia Nikhinson

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp izjavio je da bi, ukoliko pobedi na izborima u SAD u novembru, mogao da uvede carine zemljama, uključujući Kinu, koje ne obuzdaju protok imigranata.

Tramp je to rekao na predizbornom skupu u pograničnoj saveznoj državi Arizoni dok je odgovarao na pitanja, ali nije precizirao visinu carina koje bi uveo u takvom scenariju, prenosi Rojters.

Upitan o načinima na koje bi obuzdao ilegalne dolaske migranata u SAD, Tramp je rekao: "Imamo ogromnu ekonomsku moć".

Dodao je da ako neka zemlja, poput Kine, ne pomaže u obuzdavanju priliva migranata u SAD postoje "stvari koje se zovu carine".

Upozorio je da bi, ako druge zemlje ne pomognu da se to smanji, mogao "da naplati carinu toj zemlji" ako bude ponovo izabran za predsednika SAD.

Sigurnost granica i imigranti neke su od glavnih tema u SAD uoči izbora 5. novembra na kojima će protivkandidat Trampu biti aktuelni šef države, demokrata Džozef Bajden.

image