Svet

Nova predsednica Meksika: Nismo doneli odluku o ustavnim reformama

Kritičari su upozorili da će neke od reformi eliminisati ključna nadzorna tela, narušiti nezavisnost pravosuđa i koncentrisati više moći u izvršnoj vlasti
Nova predsednica Meksika:  Nismo doneli odluku o ustavnim reformamaGetty © Medios y Media

Novoizabrana predsednica Meksika Klaudija Šejnbaum je izjavila da nije doneta odluka o paketu ustavnih reformi koje je predložio odlazeći predsednik Andres Manuel Lopez Obrador, prenosi Rojters pisanje lokalnih medija.

Najave da su njena levičarska partija Morena i saveznici bili na dohvat ruke da obezbede dvotrećinsku većinu potrebnu u oba doma Kongresa za usvajanje kontroverznih mera bez suprotstavljanja, uznemirila je meksička tržišta ove nedelje.

Na pitanje o reformama, Šejnbaum je rekla da "nije bilo odluke".

"Moj stav je da o tome treba razgovarati, da bi se procenio predlog", rekla je.

Kritičari su upozorili da će neke od reformi eliminisati ključna nadzorna tela, narušiti nezavisnost pravosuđa i koncentrisati više moći u izvršnoj vlasti.

Morena i njeni mlađi partneri, Zelena i Laburistička partija, verovatno će imati 83 mesta u Senatu, od ukupno 128, kada sledeći Kongres stupi na dužnost u septembru, rekao je ministar unutrašnjih poslova, pozivajući se na preliminarne rezultate.

Iako je to značajno manje od dvotrećinske većine potrebne za promenu ustava, Morena bi mogla da prekine potencijalne sporazume sa drugim strankama kako bi dobila glasove koji su joj potrebni.

U Donjem domu Kongresa od 500 članova, vladajuća levičarska koalicija će verovatno imati 372 mesta.

image