Svet

Predsednik Zimbabvea: Rusija je naš važan saveznik, nezakonite sankcije koče ekonomski razvoj

Pozivamo na ukidanje nelegalnih sankcija, jer zločin naroda Zimbabvea je što su tražili vraćanje svoje zakonite zemlje, poručio je Emerson Mnangagva
Predsednik Zimbabvea: Rusija je naš važan saveznik, nezakonite sankcije koče ekonomski razvojGetty © Boniface Muthoni/SOPA Images/LightRocket

Predsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva rekao je da gleda na Rusiju kao na globalnog saveznika i pozvao na ukidanje nelegalnih sankcija koje koče ekonomski razvoj te zemlje.

"U slučaju Zimbabvea, pozivamo na ukidanje nelegalnih sankcija koje ste spomenuli koje koče naš ekonomski razvoj i napredak. To se dešava poslednjih nekoliko decenija. Šta je naš zločin? Zločin naroda Zimbabvea je da su tražili vraćanje svoje zakonite zemlje", rekao je Mnangagva, govoreći na plenarnoj sednici SPIEF-a.

On je naglasio da Zimbabve vidi Rusku Federaciju kao važnog saveznika, napomenuvši da su sada potrebni saradnja i kolektivna akcija, koje mora da podrži težnja za mirom i saradnjom.

Lider Zimbabvea je dodao da je ta zemlja otvorena za poslovanje i pozdravlja ulaganja i partnerstvo u svim sektorima privrede.

Osim toga, Mnangagve je pozvao ruske investitore da istraže mogućnosti ulaganja u njegovu zemlju.

"Takođe, srdačno pozivamo našu braću u Ruskoj Federaciji, investitore iz Ruske Federacije, pozivamo ih da istraže mnoge mogućnosti za investiranje u našoj zemlji, u Zimbabve", naglasio je.

Prema njegovim rečima, neophodno je stvoriti centre ekonomskog rasta u svetu i preraspodeliti moć između država.

"Postoji potreba za preraspodelom moći između država, kao i za pojavom brojnih centara ekonomskog rasta, inovacija i kulturnog uticaja", dodao je.

image