Svet

Ujedinjene nacije stavile Izrael i Hamas na "crnu listu"

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da je generalni sekretar UN Antonio Gutereš "jedini koji se danas nalazi na crnoj listi"
Ujedinjene nacije stavile Izrael i Hamas na "crnu listu"© Tanjug/AP Photo/Abdel Kareem Hana

Ujedinjene nacije uvrstile su Izrael i Hamas na crnu listu zemalja i organizacija koje povređuju decu u zonama sukoba u godišnjem izveštaju koji je podnela kancelarija generalnog sekretara Antonija Gutereša, a koji dokumentuje kršenja prava dece u konfliktima.

Prethodni izveštaji uključivali su poglavlja o izraelsko-palestinskom sukobu, gde je Izrael bio optužen za teška kršenja prava dece, piše "Tajms ov Izrael".

Međutim, Izrael do sada nije bio uključen u aneks na kraju izveštaja "navedenih strana koje nisu preduzele mere tokom izveštajnog perioda za poboljšanje zaštite dece".

"UN su se danas stavile na crnu listu istorije kada su se pridružile pristalicama Hamasovih ubica. IDF je najmoralnija armija na svetu i nijedna obmanjujuća odluka UN to neće promeniti", poručio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Dodao je da je Gutereš "jedini koji se danas nalazi na crnoj listi", budući da njegove odluke "nagrađuju teroriste, podstičući ih da koriste decu za terorističke akte".

Netanjahu tvrdi da će Hamas iskoristiti ovu odluku UN, a da će izraelski rat u Gazi biti produžen.

image