Svet

Bela kuća preti strateškim nuklearnim oružjem: Ozbiljno shvatamo Putinove reči

Otvoreni smo za moguće ruske predloge da se o strateškoj stabilnosti razgovara na nivou lidera dve zemlje, rekao je viši pomoćnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost za RIA Novosti
Bela kuća preti strateškim nuklearnim oružjem: Ozbiljno shvatamo Putinove rečiwww.globallookpress.com © © Al Drago - Pool via CNP

Sjedinjene Američke Države će možda u narednim godinama morati da povećaju broj raspoređenog strateškog nuklearnog oružja radi odvraćanja povećanih pretnji protivničkih zemalja da bi se zaštitio američki narod i zemlje saveznici, izjavio je viši pomoćnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Pranaj Vadi.

Vadi je rekao pred američkom Asocijacijom za kontrolu naoružanja da SAD ostaju "privržene međunarodnoj kontroli naoružanja" i neširenju nuklearnog oružja, preneo je Rojters.

Vadi je napomenuo da je Rusija odbila da razgovara o novom sporazumu koji bi trebalo da zameni Novi START iz 2010. godine, koji ograničava raspoređivanje strateškog nuklearnog oružja i čije važenje ističe 2026. godine.

Vadi je istakao i da je Kina odbila razgovore o svom proširenju nuklearnog arsenala.

Zvaničnik Bele kuće rekao je za RIA Novosti da SAD koriste sve diplomatske mogućnosti da pozovu Rusiju da nastavi pregovore o Sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja (START).

Vadi je rekao da SAD ne isključuju pregovore sa Ruskom Federacijom o kontroli naoružanja i strateškoj stabilnosti pre kraja sukoba u Ukrajini, uključujući i na nivou lidera, ali čekaju konkretne predloge Moskve, odgovarajući na pitanje RIA Novosti.

"Ne mogu da odgovorim na to pitanje bez konkretnog predloga", rekao je on ruskoj agenciji na pitanje da li su pregovori, uključujući i na nivou lidera, mogući pre kraja ukrajinskog sukoba.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas u Sankt Peterburgu da Rusija "ne zvecka nuklearnim oružjem", kao i da polazi od činjenice da neće doći do nuklearnog rata.

Komentarišući te njegove reči za rusku agenciju, Vadi je naveo da se administracija predsednika SAD nada da će šef ruske države nastaviti da se pridržava svog stava po ovom pitanju.

"SAD su ozbiljno shvatile reči ruskog predsednika Vladimira Putina o nedopustivosti upotrebe nuklearnog oružja", dodao je on.

Prošle godine, Rusija je formalno suspendovala svoje učešće u Novom START-u, pozivajući se na neprijateljsku američku politiku, ali je obećala da će poštovati svoje ključne uslove koji postavljaju ograničenje na nuklearno oružje i sisteme isporuke.

Moskva je optužila SAD da namerno potkopavaju sistem sporazuma o kontroli i smanjenju strateškog naoružanja iz sovjetske ere. 

Takođe, iz Moskve su više puta upozoravali da Vašington drži deo nuklearnog naoružanja u nenuklearnim zemljama NATO-a, poput Belgije, koja se obavezala da će Kijevu dati neke od aviona.

image