Svet

Izraelska PVO zakazala: Dron iz Libana napravio prodor od 40 kilometara

Iako se pretpostavlja da je dron lansirao Hezbolah, ova grupa za sada nije preuzela odgovornost za napad
Izraelska PVO zakazala: Dron iz Libana napravio prodor od 40 kilometaraGetty © Amir Levy

Oružane snage Izraela saopštila da jedinice PVO u blizini Nazareta, 40 kilometara od granice sa Libanom, nisu uspele da presretnu dron lansiran iz ove države, što je najdublji napad sa sever na izraelsku teritoriju.

Kako prenosi "Tajms ov Izrael", u toku je istraga o tome zašto IDF u petak nije uspela da obori dron i zašto se sirene za uzbunu nisu oglasile. Letelica je pala na prazno polje, tako da niko nije povređen, niti je pričinjena materijalna štete.

Iako se pretpostavlja da je dron lansirao Hezbolah, ova grupa za sada nije preuzela odgovornost za napad.

IDF je navela da je još jedan dron u petak pao u blizini pogranične zajednice Šomere, gde se takođe nisu oglasile sirene. Ni u ovom napadu nije bilo povređenih.

Borbeni avioni IDF u petak su pogodili raketni lanser i infrastrukturu na jugu Libana, dodaje se u saopštenju izraelske vojske.

Podsećanja radi, od eskalacije sukoba u Gazi početkom oktobra 2023. godine, Izrael i Hezbolah gotovo svakodnevno razmenjuju vatru i vrše napade u kojima je do sada poginulo 10 izraelskih civila i 15 vojnika, kao i više od 300 pripadnika Hezbolaha.

Sukobi dve strane su najgori od 2006. godine, kada su Izrael i Liban vodili rat zbog kojeg su desetine hiljada ljudi sa obe strane morale da napuste svoje domove u blizini granice.

image