Svet

Slovaci, Letonci, Italijani i Maltežani danas biraju poslanike za Evropski parlament

Građani Evropske unije biraju 720 poslanika EP; prvi prvi preliminarni rezultati u nedelju uveče
Slovaci, Letonci, Italijani i Maltežani danas biraju poslanike za Evropski parlament© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo, File

U Slovačkoj su jutros otvorena birališta na izborima za Evropski parlament, gde će se birati 15 poslanika za EP, a konačni rezultati biće objavljeni u nedelju, 9. juna, posle 23 časa.

Povećan broj policajaca nadgleda ove izbore, a na terenu će biti više policijskih patrola i nakon njihovog završetka,  prenose slovački mediji.

Izbori za Evropski parlament zvanično su počeli u četvrtak, 6. juna, kada su glasali građani Holandije, a građani Letonije, Malte, Slovačke, Češke i Italije glasaju (i) danas.

I u Italiji glasanje traje dva dana, danas od 15 do 23 časa, a sutra od 7 do 23 sata, a ova država kao treća po veličini zemlja EU bira 76 poslanika.

Na Malti su birališta takođe otvorena jutros, a zatvaraju se u isto vreme kao u Slovačkoj. Ova ova zemlja će, kao i Kipar i Luksemburg, imati najmanje poslanika u EP, odnosno samo šest.

U Letoniji biračka mesta su otvorena od 8 do 20 časova, dok je 50 biračkih mesta otvoreno i za građane Letonije u inostranstvu, uglavnom u ambasadama i konzulatima, prenosi letonski javni servis LSM. 

Letonija će imati devet poslanika u Evropskom parlamentu nakon ovih izbora, a u dosadašnjem sazivu imala je osam.

U Češkoj se nastavlja dvodnevno glasanje na evropskim izborima, koje je počelo 7. juna, a birališta će danas biti otvorena od 8 do 14 časova, kako bi građani izabrali 21 poslanika u novom sazivu EP.

Broj poslanika koji se dodeljuje državama u EP proporcionalan je broju stanovnika, pa će tako najviše, 96 poslanika, birati državljani Nemačke.

Izbori za Evropski parlament zvanično su počeli 6. juna, kada su otvorena birališta u Holandiji, gde su građani birali 31 poslanika, a juče su glasali i državljani Irske. Sve ostale države članice EU glasaće sutra, kada će biti poznati i prvi preliminarni rezultati izbora za EP.

Na evropskim izborima građani EU biraće 720 poslanika EP.

image