Dejvid Kameron žrtva šaljivdžija: Mislio da razgovara sa bivšim ukrajinskim predsednikom

Ministar spoljnih poslova u jednom trenutku je posumnjao da razgovara sa Porošenkom

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron postao je žrtva prevaranata nakon što je razgovarao sa nekim ko se pretvarao da je bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko, saopšteno je iz Forin ofisa.

Telefonski razgovor je usledio nakon što je Kameron razmenio tekstualne poruke sa čovekom koji je tvrdio da je Porošenko, (ukrajinski predsednik od 2014. do 2019. godine), navodi se u saopštenju Forin ofisa.

Tokom razgovora, konzervativni političar je postao sumnjičav i na kraju je prestao da odgovara na pitanja svog sagovornika, navodi se u saopštenju.

"Iako se jasno činilo da je video poziv bio sa gospodinom Porošenkom, nakon razgovora ministar spoljnih poslova je postao sumnjičav. Zatraženi su kontakt podaci drugih i, s obzirom na njegovu zabrinutost, ministar spoljnih poslova je prestao da odgovara", navodi se u saopštenju.

Britanska vlada je saopštila da je izašla u javnost jer se plaši da bi video mogao da se koristi u budućnosti i da podigne svest o ovom riziku. Navode i da je istraga potvrdila da su poruke i video poziv bili prevara.

Kameron je poslednji u nizu političara koji su razgovarali sa lažnim zvaničnicima. Britanska vlada je 2022. optužila Moskvu da stoji iza lažnih poziva. Ruski prankeri Vovan i Leksus redovno targetiraju zapadne političare, ali uvek to i otkriju javnosti.