Svet

Završni dan izbora za Evropski parlament: Skreće li EP udesno?

Izbori će odrediti kako će se Evropska unija, sa 450 miliona građana, suočiti s aktuelnim izazovima, uključujući odnos s Rusijom
Završni dan izbora za Evropski parlament: Skreće li EP udesno?Getty © Photo by Thierry Monasse/Getty Images

Birači u 21 zemlji EU, uključujući Francusku i Nemačku, zaključuju četvorodnevne izbore za Evropski parlament, za koje se očekuje da će buduću politiku pomeriti udesno i povećati broj evroskeptičnih nacionalista.

Izbori će odrediti kako će se Evropska unija, sa 450 miliona građana, suočiti s aktuelnim izazovima, uključujući odnos s Rusijom, povećano industrijsko rivalstvo Kine i SAD, klimatske promene i imigraciju, navodi Rojters.

Izbori su počeli u četvrtak u Holandiji, u drugim zemljama u petak i subotu, ali će većina glasova u EU biti data u nedelju, pri čemu će biračka mesta otvoriti Francuska, Nemačka, Poljska i Španija, dok je drugi dan glasanja u Italiji.

Evropski parlament je saopštio da će objaviti izlaznu anketu širom EU oko 20.30, a zatim prvi privremeni rezultat nakon 23 časa.

Istraživanja javnog mnjenja predviđaju da će proevropski liberali i zeleni izgubiti mesta u EP.

Mnogi glasači biju bitku s krizom troškova života, zabrinuti su za migracije i cenu zelene tranzicije i uznemireni su rastućim geopolitičkim tenzijama, uključujući rat u Ukrajini, što koriste desničarske stranke jer nude alternativu, ističe Rojters.

Britanska agencija dodaje da će Evropski zeleni biti među velikim gubitnicima, dok će francusko Nacionalno okupljanje Marin le Pen dobiti više glasova od centrističkog Preporoda predsednika Francuske Emanuela Makrona.

image