U Bugarskoj se održavaju parlamentarni izbori: Šesti za tri godine

Na parlamentarnim izborima učestvovaće 32 političke liste – 20 partija, jedan nezavisni kandidat i 11 koalicija, koje će se boriti za 240 mandata u bugarskom parlamentu

U Bugarskoj se danas održavaju parlamentarni izbori, šesti za tri godine, a birači će glasati i za poslanike u Evropskom parlamentu.

Biračka mesta otvorena su u 7 sati ujutro po lokalnom vremenu, a zatvaraju se u 20 sati.

Na parlamentarnim izborima učestvovaće 32 političke liste – 20 partija, jedan nezavisni kandidat i 11 koalicija, koje će se boriti za 240 mandata u bugarskom parlamentu.

Poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da ni ovog puta nijedna stranka neće osvojiti većinu, piše Radio Slobodna Evropa.

Izlazne ankete očekuju se odmah nakon zatvaranja birališta. Prvi preliminarni rezultati očekuju se oko ponoći.

Takođe, u ovoj zemlji se danas održavaju i izbori za Evropski parlament.

Pravo glasa na izborima za parlament ima 6.593.275 birača, a za poslanike u Evropskom parlamentu 6.138.050, prenosi Tanjug.

Na parlamentarnim izborima, najveće šanse za pobedu na izborima imaju bivši premijer Bojko Borisov i njegova partija GERB koja bi, prema anketama, mogla da osvoji oko 25 odsto glasova, što je 10 odsto više od koalicije "Nastavljamo sa promenama/Demokratska Bugarska" (PP/DB) Kirila Petkova i Hrista Ivanova.

Očekuje se da će izlaznost birača na vanrednim izborima za Narodnu skupštinu biti oko 40 odsto.