Strahuje da ne izgubi na izborima: Bajden blokira ulazak Ukrajine u NATO

Ovo je bio udarac za ukrajinske zvaničnike koji će morati da se zadovolje nizom "bezbednosnih garancija"

Čini se da je predsednik SAD Džozef Bajden stavio tačku na put Kijeva ka članstvu u NATO-u, čemu u prilog ide i njegov nedavni intervju magazinu "Tajm" gde je rekao da nije spreman da podrži ulazak Ukrajine u Severnoatlantsku alijansu, pošto je, "bio svedok značajne korupcije" u toj zemlji kada ju je podsetio dok je bio na mestu potpredsednika Amerike, konstatuje "Biznis insajder".

"Bajden pokušava da uveri američku javnost da Sjedinjene Države nisu uvučene dublje u ukrajinski sukob kako ne bi umanjio svoje šanse za reizbor (na poziciji lidera SAD)", sugeriše analitičar Leo Litra iz Evropskog saveta za međunarodne odnose, te dodaje da "niko u NATO-u, a posebno u Sjedinjenim Državama, ne želi da testira član 5 Alijanse", pozivajući se na klauzulu koja podržava princip kolektivne odbrane i koja bi primorala zapadne saveznike da pošalju svoje oružane snage u odbranu Ukrajina.

"Ovo je bio udarac za ukrajinske zvaničnike, koji su dosledno insistirali na ulasku u NATO nakon završetka rata", navodi publikacija.

Kijev, dakle, mora da se zadovolji nizom "bezbednosnih garancija", koje nemaju veliku težinu bez obećanja članstva u vojnom bloku, upozoravaju stručnjaci.

Ukrajina i neke zemlje zapadnog vojnog bloka vide ove sporazume kao "instrumente za pripremu zemlje za buduće članstvo u NATO-u", međutim, prema Litrinim rečima, "postoji opšti utisak, posebno u Sjedinjenim Državama i Nemačkoj, da će Rusija ulazak Ukrajine u NATO shvatiti kao pogoršanje situacije".