Svet

Američka mornarica i hipersonično naoružanje: Nedostatak raketa i plaftormi nosača

Dok se SAD i dalje muče sa razvojem hipersoničnih raketa, Rusija i Kina već uveliko opremaju svoje snage ovim tipom naoružanja
Američka mornarica i hipersonično naoružanje: Nedostatak raketa i plaftormi nosačawww.globallookpress.com © MOD Russia

SAD nameravaju da naoružaju svoje ratne brodove hipersoničnim protivbrodskim raketama u nastojanju da sustignu Kinu i Rusiju, istovremeno pokušavajući da pronađu idealnu pomorsku platformu sa kojih će ih lansirati, prenosi "Ejža tajms".

Kako se navodi, Ratna mornarica SAD napreduje u razvoju kapaciteta za vršenje pomorskih napada u okviru HALO (Hypersonic Air-Launched Offensive Anti-Surface Warfare) programa, čiji je cilj opremanje flota hipersoničnim protivbrodskim krstarećim raketama koje se lansiraju iz vazduha.

Prema planovima američke mornarice, HALO bi trebao da prođe kroz prvo letno testiranje u fiskalnoj 2027. godini, a Vašington namerava da ovim naoružanjem poboljša sposobnost američke mornarice da se bori protiv savremenih pomorskih pretnji u spornim okruženjima, posebno u Pacifiku, protiv Kine.

Tako i na portalu "Var zoun" ocenjuju da će HALO program doprineti ne samo borbenim sposobnostima, već i ekonomiji američke vojske budući da se radi na tome da se omogući lansiranje ovih raketa sa vazduhoplovnih, ali i sa pomorskih (uključujući i podmornice) platformi, što će dovesti do jedinstvenog lanca snabdevanja.

Pomenuti portal navodi i da američka mornarica namerava da prve HALO rakete na vazduhoplovnim platformama uvede u upotrebu do 2029. godine, nakon čega se može očekivati i njihovo razmeštanje na površinska i podvodna plovila (ukoliko uspe razvoj takve varijante).

Prema oceni "Ejža tajmsa", ovo se poklapa sa širim interesom američke vojske i razvojem sličnih platformi poput HACM (Hypersonic Attack Cruise Missile), ali i predstavlja pokušaj odgovora na slične poteze mornarica Kine i Rusije, koje već imaju hipersonično naoružanje u upotrebi – kao što su kineski JJ-21 i ruski "cirkon".

Sa druge strane, mornarica SAD se i dalje oslanja na rakete koje lete (visokim) podzvučnim brzinama, poput "harpuna", NSM-a (Naval Strike Missile) i "tomahavka", što je stavlja u nepovoljan položaj u odnosu na rusku i kinesku.

Ovo potvrđuje i zahtev za budžet u fiskalnoj 2025. godini, u kojoj američka mornarica HALO (poznata i pod akronimom OASuV) opisuje kao "ofanzivno naoružanje koje je od ključnog značaja" i koje će "obezbediti mornarici da može da odgovori na pretnje velikog dometa i brzine koje su razvili njeni konkurenti".

Nisu samo rakete problem

Pored toga što su rakete u razvoju, američka mornarica se suočava sa još jednim problemom – osim aviona F/A-18E/F "super hornet", vojska SAD nema drugu, tj. pomorsku platformu za lansiranje HALO-a.

Zbog toga je mornarica u ovu svrhu pokušala da modifikuje klasu razarača "zumvalt", ali i pokrenula razvoj potpuno nove klase razarača "DDG(H)", koja se suočila sa mnoštvom problema.

Problem sa brodovima klase "zumvalt" leži u tome što su oni dizajnirani kao stelt razarači za napade na priobalna područja, pa bi, prema pisanju "Ejža tajmsa", zbog specifičnog dizajna stelt trupa oni na otvorenim morima bili nestabilni.

Takođe, u takvim uslovima (bez geografskih prepreka prisutnih u priobalnim vodama) "zumvalte" bi lako otkrivali radari koji rade na niskim frekvencijama. Osim navedenog, ovi razarači nemaju sisteme za blisku borbu, što ih čini ranjivim na napade iz vazduha i raketiranje.

Istovremeno, razvoj klase "DDG(H)" će možda biti otkazan usled visoke cene ovih brodova, čija se vrednost procenjuje na između 3,2 i 3,5 milijardi dolara, što je znatno više u poređenju sa klasom razarača "arli burk", koji koštaju 2,2 milijarde dolara po brodu.

Na kraju, navodi se i da se "DDG(H)" ne uklapa u koncept američke mornarice u kom se prednost daje podmornicama i besposadnim plovilima.

Sa druge strane, i Rusija i Kina imaju ratne brodove sposobne za lansiranje hipersoničnih raketa. Tako je ruska mornarica prošlog decembra u operativnu upotrebu, uvela fregatu "Admiral Golovko", klase "gorškov" (projekat 22350), dizajniranu za lansiranje raketa poput "cirkona". 

Prema poslednjim informacijama, Rusija planira da izgradi 12 takvih fregata i to u modernizovanoj varijanti sa oznakom projekat 22350M. Osim "cirkona", ove fregate mogu koristiti i rakete koje se kreću supersoničnim brzinama – "oniks" i "kalibar".

Kina se za lansiranje hipersoničnih raketa uglavnom oslanja na razarače klase "tip 55", koja se može opisati kao jedna od najmoćnijih klasa razarača na svetu. Sve ovo ukazuje na ozbiljne probleme američke vojske, kao i da će SAD, bar još nekoliko godina, biti u zaostatku za Rusijom i Kinom, kada je u pitanju hipersonično naoružanje.

image