Olaf Šolc želi "postkonfliktne sporazume" sa Rusijom

Izgradnja "mirovnog poretka" će zavisiti od toga da li će Rusija pristati na neke značajne ustupke, kaže kancelar Nemačke Olaf Šolc

Kancelar Nemačke Olaf Šolc izjavio je da mir u Evropi zavisi od oživljavanja bezbednosnih sporazuma sa Rusijom nastalih nakon Hladnog rata.

Uprkos očiglednoj spremnosti da sarađuje sa Moskvom u budućnosti, Šolc je isključio povratak na "partnerstvo" iz prošlosti.

"Moramo da se vratimo na sporazume koje smo imali poslednjih decenija i koji su bili osnova za mir i bezbednosni poredak u Evropi", rekao je Šolc na Berlinskoj bezbednosnoj konferenciji, javlja "Tajms".

Prema njegovim rečima, u Berlinu postoji "spremnost" da se razgovara o sporazumima o kontroli naoružanja i raspoređivanju projektila sa Moskvom, ali će "izgradnja ovog mirovnog poretka zavisiti od toga da li će Rusija pristati na neke značajne ustupke".

Predsednik Rusije Vladimir Putin i kancelar Šolc su juče obavili telefonski razgovor i diskutovali o različitim viđenjima situacije u Ukrajini. Tom prilikom, ruski lider pozvao je Berlin da preispita svoje pristupe događajima u Ukrajini.

Tokom razgovora je naglašeno da su se Oružane snage Rusije dugo uzdržavale od ciljanih raketnih udara na teritoriji Ukrajine, ali su sada takve mere postale iznuđen i neizbežan odgovor na provokativne napade Kijeva na rusku civilnu infrastrukturu, Krimski most i energetske objekte.