Svet

Energetska kriza: Kijev zabranio državnim institucijama korišćenje klima uređaja

Zabrana je pokušaj da se izbegnu masovna isključenja struje usled oštećenja energetske infrastrukture
Energetska kriza: Kijev zabranio državnim institucijama korišćenje klima uređajaGetty © Schon

Ukrajinske vlasti naredile su svim državnim institucijama da prestanu da koriste klima-uređaje i isključe spoljašnju rasvetu kako bi smanjili pritisak na energetsku mrežu oštećenu u ruskim vazdušnim udarima.

Kako je naveo premijer Denis Šmigal, mera će biti na snazi tokom celog leta i trebalo bi da pomogne da se smanje masovna isključenja struje koja Ukrajinu muče mesecima.

"Situacija u energetskom sektoru je komplikovana. Radimo na obnavljanju onoga što se može brzo obnoviti... ali moramo da smanjimo potrošnju, počevši od sebe", naveo je Šmigal.

"Masovni nestanci struje u većini gradova i regiona povezani su sa činjenicom da temperatura raste, uz korišćenje klima-uređaja – u Kijevu je to 350 megavata, polovina ukupne potrošnje... To će nam značajno uštedeti struju", dodao je on.

Premijer je pozvao lokalne samouprave, institucije i preduzeća da ograniče upotrebu klima uređaja "gde god je to moguće", i apelovao na lokalne vlasti da postave "razumna ograničenja" ulične rasvete, saobraćajnih znakova i reklamnih banera.

Moskva je počela da gađa ukrajinsku energetsku infrastrukturu u oktobru 2022, nakon bombardovanja ruskog Krimskog mosta. Napadi su nastavljeni u martu ove godine, a rusko Ministarstvo odbrane je objasnilo da je to odgovor na ukrajinske napade na skladišta nafte i rafinerije u Rusiji. Moskva je više puta naglašavala da njeni udari na Ukrajinu nisu usmereni na civile.

Procene o šteti koju su pretrpeli energetski objekti Ukrajine se razlikuju. Ranije ove nedelje, Šmigal je saopštio da je Ukrajina do sada izgubila otprilike 9,2 gigavata kapaciteta za proizvodnju električne energije, pri čemu će verovatno biti potrebne godine da se popravi šteta. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba ranije je rekao da su ruski udari oštetili polovinu električne mreže, dok je bivši ministar infrastrukture Aleksej Kučerenko krajem maja tvrdio da je uništeno čak 90 odsto kapaciteta za proizvodnju električne energije.

image