Poruke svetlosti i nade: Seul nastavlja propagandni program nakon nove ture balona sa smećem

Seul je najavio da će postaviti zvučnike na granici sa Severnom Korejom nakon što su otkrili još 330 balona na svojoj teritoriji

Južna Koreja je najavila da će ponovo pokrenuti svoj propagandni program za Sever, nakon što je Pjongjang poslao stotine balona punih smeća preko granice.

"Danas ćemo postaviti zvučnike nasuprot Severne Koreje i pokrenuti emitovanje", saopštila je kancelarija predsednika.

Severna Koreja je u subotu poslala više od 300 balona napunjenih smećem preko granice, saopštila je vojska Seula, a iz kabineta predsednika kažu da ih je to primoralo da preduzmu "odgovarajuće mere", prenosi "Gardijan".

Kako se navodi u saopštenju, "odgovornost za eskalaciju napetosti između dve Koreje u potpunosti biti na Severu".

"Iako mere koje preduzimamo mogu biti teške za severnokorejski režim, one će severnokorejskoj vojsci i građanima preneti poruke svetlosti i nade", dodaje se.

Poslednjih nedelja, južnokorejski aktivisti poslali su na Sever desetine balona sa muzikom, dolarima i propagandnim materijalom protiv Kim Džong Una , što je razbesnelo Pjongjang koji je uzvratio balonima sa smećem, toalet papirom, opušcima i fekalijama, podseća "Politiko".

Pjongjang je poslao skoro hiljadu balona krajem maja i početkom juna, pre nego što je prekinuo kampanju. Kampanja je ponovo pokrenuta ovog vikenda kao odgovor na akcije Južne Koreje.