Svet

Bajden s Makronom postigao dogovor o upotrebi zamrznute ruske imovine za finansiranje Ukrajine

Ideja da možemo da izbegnemo umešanost u velike bitke u Evropi nije realna, rekao je američki predsednik
Bajden s Makronom postigao dogovor o upotrebi zamrznute ruske imovine za finansiranje UkrajineGetty © Drew Angerer

Američki predsednik Džozef Bajden objavio je danas da je postigao sporazum sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o korišćenju profita od zamrznutih ruskih sredstava za pomoć Ukrajini.

Bajden je to izjavio tokom posete groblju američkih vojnika u mestu Belou u Francuskoj, gde je prethodnih dana bio na obeležavanju 80. godišnjice od savezničkog iskrcavanja u Normandiji i državnoj poseti Makronu, prenosi Rojters.

"Ideja da možemo da izbegnemo umešanost u velike bitke u Evropi nije realna. Zato su toliko važna savezništva koja imamo", rekao je Bajden novinarima.

On je podsetio da su SAD pomogle zaustavljanje Nemačke u Drugom svetskom ratu i napomenuo da se "Amerika pojavi kada je potrebna".

Bajden je u sredu doputovao u Francusku, a u četvrtak je održao govor povodom 80. godišnjice Dana D, odnosno iskrcavanja saveznika u Normandiji 1944. godine.

Iz Bele kuće je u utorak potvrđeno da će Bajden učestvovati na samitu G7 u Italiji od 13. do 15. juna i da će razgovarati sa liderima država G7 o korišćenju ruskih sredstava za pomoć Ukrajini.

Od eskalacije ukrajinskog sukoba, zemlje članice Evropske unije i G7 zamrzle su oko polovinu ruskih deviznih rezervi, u iznosu od oko 300 milijardi evra, pri čemu se oko 200 milijardi nalazi u EU, uglavnom na računima belgijske kompanije koja pruža finansijske usluge "Juroklir".

Predsednik Rusije Vladimir Putin je krajem prošlog meseca potpisao ukaz o proceduri za nadoknadu štete koja je naneta Ruskoj Federaciji i Centralnoj banci delovanjem Sjedinjenih Država.

Predsednik je odobrio korišćenje američke imovine u Rusiji, uključujući hartije od vrednosti, za nadoknadu, a njih će identifikovati pravna komisija.

image