Svet

SAD pozvale članice SB UN da glasaju za njihov nacrt rezolucije o Gazi

Glasanje o rezoluciji moglo bi da bude održano već danas
SAD pozvale članice SB UN da glasaju za njihov nacrt rezolucije o Gazi© Tanjug/AP Photo/Jehad Alshrafi

Amerika je pozvala članice Saveta bezbednosti UN da glasaju za nacrt rezolucije koji je dostavila SB, a kojim se Hamas poziva da prihvati predloženi sporazum o prekidu vatre

Izrael je prihvatio ovaj predlog i Savet bezbednosti ima priliku da "pozove Hamas da učini isto", navedeno je u saopštenju Misije SAD pri UN.

Dodaje se da bi to pomoglo u spasavanju života i zaustavljanju patnji civila u Gazi, kao i talaca i njihovih porodica.

"Članovi Saveta ne bi trebalo da propuste ovu priliku i moraju govoriti jednim glasom u podršci ovom dogovoru", navodi Misija SAD pri UN.

Glasanje o rezoluciji moglo bi da bude održano već danas, objavio je "Glas Amerike".

Predlog o prekidu vatre uključuje prekid borbe, oslobađanje nekih talaca i palestinskih zatvorenika u Izraelu, dopremanje humanitarne pomoći u Gazu, povlačenje izraelske vojske iz naseljenih područja u Gazi i povratak palestinskih civila svojim domovima.

"Glas Amerike" navodi da nacrtom rezolucije SAD pokušavaju da izvrše dodatni pritisak na Hamas, dok istovremeno pozivaju tu organizaciju i Izrael da u potpunosti sprovedu sporazum o prekidu vatre "bezuslovno i bez odlaganja".

Američki državni sekretar Entoni Blinken danas će u Kairu razgovarati sa egipatskim predsednikom Abdulom Fatahom el Sisijem, a kasnije će se u Izraelu sastati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i ministrom odbrane Joavom Galantom, u nastojanju da bude postignut prekid vatre u Gazi.

Predsednik SAD Džozef Bajden izneo je 31. maja predlog o primirju u Pojasu Gaze, prema kojem bi se prekid vatre odvijao u tri faze.

Plan koji je izneo Bajden za sada su podržale su Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Japan, Kanada i Italija, dok su Jordan, Saudijska Arabija, Katar, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati pozvali Izrael i Hamas da plan razmotre "ozbiljno i pozitivno".

image