Svet

Nemački analitičar: Izborni rezultati ukazuju na geopolitički zemljotres u Evropi

Poziv na mir sa Rusijom i traženje diplomatskih rešenja za Ukrajinu, tvrdi Dijego Fasnaht, moglo bi da preoblikuje budućnost Evrope i njenu ulogu na globalnoj sceni
Nemački analitičar: Izborni rezultati ukazuju na geopolitički zemljotres u EvropiGetty © Kay Nietfeld/picture alliance

Evropski izbori izazvali su pravi politički zemljotres i otkrivaju duboke promene u geopolitičkom pejzažu širom Evrope, piše ekonomski analitičar iz Nemačke, koji je emigrirao u Panamu Dijego Fasnaht za "Ejža tajms".

Fasnaht je bio poslanik nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i član nadzornih odbora raznih kompanija, a danas radi kao finansijski analitičar.

Rezultati izbora, kako ukazuje Fasnaht, bili su posebno porazni za francuskog predsednika Emanuela Makrona i za stranke Zelenih širom Evrope, a naročito u Nemačkoj.

Zapravo, Makronova "proevropska" koalicija pretrpela je težak poraz, daleko zaostajući iza Nacionalnog okupljanja (RN), koje predvodi Marin Le Pen.

RN je osvojio 31,5 odsto glasova, prema samo 15,2 odsto koliko je osvojio Makron. Ovi rezultati su primorali francuskog predsednika da raspusti francusku Narodnu skupštinu i raspiše vanredne parlamentarne izbore, koji su zakazani za 30. jun.

Ovi događaji otkrivaju suštinu političke krize u Francuskoj i sve nesigurniji položaj Makrona.

Opadanje podrške "ratnim partijama"

U Nemačkoj, Zeleni su izgubili pretežan deo glasača. Ova stranka, koja je agresivan zagovornik vojne pomoći Ukrajini, osvojila je manje od 12 odsto glasova, što je pad od preko 20 odsto u odnosu na prethodne evropske izbore.

To ukazuje na nove trendove u evropskoj politici, gde se glasači protive nastavku slanja vojne pomoći Kijevu ili slanju evropskih trupa u Ukrajinu, kao što je predlagao francuski predsednik Makron.

I u Nemačkoj se birači okreću protiv stranaka koje zahtevaju agresivniji stav prema Rusiji.

Rezultati izbora u Francuskoj pokrenuli su rasprave o političkim promenama u Nemačkoj. Alternativa za Nemačku (AfD) i novoformirana Alijansa Sara Vagenkneht – Razum i pravda (BSV) beleže značajne uspehe, što ukazuje na rastuće nezadovoljstvo nemačkom saveznom vladom i politikom današnjeg kancelara Olafa Šolca.

Podrška AfD-u porasla je na 15,9 odsto, dok je BSV, koji je prvi put nastupio na izborima, osvojio neverovatnih 6,1 odsto glasova. Obe stranke zagovaraju mir sa Rusijom.

U Nemačkoj predstoje i izbori u istočnim regionima, koji predstavljaju uporište AfD-a.

Ukoliko AfD ponovi rezultat sa evropskih izbora u Saksoniji, stranka bi mogla da formira novu nemačku vladu.

Izborni rezultati AfD-a i BSV-a, partija koje se zalažu za okončanje sukoba u Ukrajini, ukazuju na duboke geopolitičke promene u Evropi.

Ovome treba dodati i bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, koji se takođe zalaže da se za Ukrajinu nađe diplomatsko rešenje. Evropa se suočava sa sve snažnijim nezadovoljstvom zbog politike prema Rusiji.

Politički zemljotresi širom Evrope

I nedavni komentari američkog tehnološkog milijardera Ilona Maska pokazuju da se raspoloženje na Zapadu menja. Mask je, putem društvene mreže Iks, saopštio da politika AfD-a ne izgleda ekstremistički kao što se to redstavlja u javnosti.

Predstojeći izbori u istočnoj Nemačkoj mogli bi da zapečate ove trendove. Uspeh AfD-a, koji već vodi u istočnim regionima, mogao bi da izazove prevremene izbore u Nemačkoj, što bi ojačalo uticaj mirovnih partija i značajno umanjio dominaciju zagovornika rata.

Takođe, zanimljivo je da je AfD ostvario značajan uticaj među mlađim biračima, gde je osvojio 17 odsto glasova. Ranije su Zeleni bili posebno uticajni među mladima. Na prošlim izborima su osvojili 30 odsto glasova mladih, ali oni su sada pali na svega 12 odsto.

Politički zemljotresi u Evropi predstavljaju duboko preispitivanje evropskih geopolitičkih strategija.

Tradicionalne strukture moći suočavaju se sa novim izazovima, javljaju se novi savezi i prioriteti.

Poziv na mir sa Rusijom i traženje diplomatskih rešenja za Ukrajinu moglo bi da preoblikuje budućnost Evrope i njenu ulogu na globalnoj sceni.

Odbijanje takozvane "zelene agende" i politike koja podržava rat u Ukrajini, zaključuje Faznaht, ukazuje na promenu klime u evropskoj politici, koja će imati uticaj na daleko širi prostor od Evrope.

image