Svet

Dan posle završetka izbora za EP: Kako su otkazali "motori" Evropske unije?

Nakon sumiranja rezultata izbora za Evropski parlament, jasno je da Evropljani žele promene
Dan posle završetka izbora za EP: Kako su otkazali "motori" Evropske unije?© Tanjug/AP Photo/Andreea Alexandru

Nije još uvek izvesno da li će Emanuel Makron i Olaf Šolc posle izbora za Evropski parlament zaista "otići na smetlište istorije", kako je to prognozirao zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev – ali je više nego očigledno da narod njihovu politiku ne podržava, i da će nešto u Francuskoj i Nemačkoj morati da se menja.

Rezultati izbora pokazali su zapravo da je za menjanje zrela i čitava politika EU, ukazuje, naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu, dr Aleksandar Mitić.

"Kad pogledamo ova dva, kako kažu, motora Evropske unije, Francusku i Nemačku, jasan je debakl vladajuće koalicije, što dovoljno govori o tome šta narod misli o njihovoj politici, između ostalog i po pitanju sukoba u Ukrajini. Vrlo je jasan rast tvrdo desnih i tvrdo levih, odnosno suverenističkih ili patriotskih opcija koje su napravile solidan prodor na ovim izborima. To nije prodor koji će moći da preokrene strukturu vlasti i formiranje koalicije unutar EP, ali će definitivno označiti pritisak na određene elemente politike EU,  počev od pitanja klime, zelene agende, preko migracija, sve do proširenja", ističe Mitić.

Sličnu ocenu dao je i premijer Mađarske Viktor Orban, poručujući da se nakon izbora Briselu može poslati telegram u kome piše: "Stop migracijama, stop rodu, stop ratu, stop Sorošu, stop Briselu".

I Makron misli da su izbori za EP bili lekcija, pa je tako, odmah nakon preliminarnih rezultata raspustio nacionalnu skupštinu i najavio vanredne izbore.

"U Francuskoj je došlo do ponižavajućeg rezultata za Emanuela Makrona,  čija važnost prevazilazi evropske izbore, pošto idemo ka parlamentarnim izborima i mogućoj kohabitaciji u toj zemlji, što bi moglo dovesti do ograničavanja politike francuskog predsednika. On ostaje predsednik zadužen za spoljnu i bezbednosnu politiku, ali ako nakon ovog poraza bude poražen i na parlamentarnim izborima to će u velikoj meri uticati kako na njegovu politiku prema sukobu u Ukrajini, tako i na pitanje proširenja, jer će mu teže biti da daje zeleno svetlo po tom pitanju", ističe Mitić.

I profesor dr Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije rekao je gostujući na u Dnevniku RTS-a da "nije tu u pitanju samo Evropski parlament".

"Francuska je velika zemlja. Ako pobedi Le Penova to bi promenilo odnose snage i Makron će morati da vodi računa o stavu o nove vlade", objasnio je Zečević.

Mišljenja je da su izbori za Evropski parlament pokazali da Evropljani više ne žele migracije, ne prihvataju islamizaciju, i da se to se najviše vidi u Francuskoj i prema rezultatu koji je ostvarila Marin le Pen.

"Pored migracija koje su ozbiljan problem, drugi je društveno-ekonomska situacija kao posledica rata u Ukrajini. Evropski narodi strahuju od rata sa Rusijom i možda je vreme za ozbiljne mirovne pregovore", istakao je.

Rezultat nemačke Semafor koalicije je "katastrofalan", dodaje sagovornik RT Balkan Aleksandar Mitić, procenjujući da je rezultat AFD-a uprkos problemima sa kojima su se suočavali bio bolji od očekivanog što će za nemačku politiku predstavljati ozbiljan izazov.

"Ostaje da se vidi kako će izgledati Evropski parlament i ko će biti predsednik Evropske komisije. Sigurno je da je Ursula nakon rezultata njene narodnjačke koalicije EPP i dalje favorit, ali znamo da prošli put za nju nisu glasali mnogi iz njene koalicije. To što ona matematički dobro stoji, ne znači da će takav biti i konačni rezultat", uveren je Mitić.

Sagovornik RT Balkan kaže da će vladajuću većinu činiti sigurno EPP, dok je pitanje ko će biti njihov partner u vlasti.

"S jedne strane je stara koalicija sa socijalistima i sa liberalima, a s druge strane je i opcija eventualno sa konzervativcima i reformistima što bi značilo i neku vrstu saradnje sa Đorđom Meloni. Presuda će biti doneta na osnovu geopolitičke procene, odnosno toga da li je u ovom trenutku za EU i transatlanske napore povoljnije rizikovati sa konzervativnom opcijom i Melonijevom, ili ići na sigurno, sa mejnstrim strankama koje su se pokazale kao servilne prema interesima NATO-a po pitanju sukoba u Ukrajini", zaključuje Mitić.

image