Svet

Čista katastrofa: Šef nemačke berze kritikovao ekonomsku politiku Šolca

Zemlja nazaduje zbog kancelarovog "nedostatka vođstva", kaže izvršni direktor Nemačke berze
Čista katastrofa: Šef nemačke berze kritikovao ekonomsku politiku ŠolcaGetty © picture alliance / Contributor

Nemačka je na putu da postane "zemlja u razvoju", tvrdi šef nacionalne berze, okrivljujući "nedostatak liderstva" kancelara Olafa Šolca za ekonomske probleme zemlje.

Izvršni direktor Nemačke berze Teodor Vajmer optužio je vladajuću koaliciju u zemlji da "tera" međunarodne investitore iz zemlje, prenosi "Telegraf".

"Ne želim da vam kvarim veče, ali jedno je jasno: naša reputacija u svetu nikada nije bila tako loša", rekao je Vajmer u obraćanju bavarskoj poslovnoj grupi. Vajmer je govor održao u aprilu, ali je postao viralan kada ga su ga učesnici skupa podelili po mrežama.

Vajmer je kritikovao Šolcovog zamenika, ministra ekonomije Roberta Habeka, sa kojim je, kako je rekao, održao 18 sastanaka, nazvavši ga "čistom katastrofom".

Prema njegovim rečima, nemačke kompanije su toliko potcenjene da je zemlja postala "prodavnica smeća".

Vajmer je takođe osudio vladu zbog "uništavanja" vitalne auto industrije u zemlji, ukazujući na planirano povlačenje automobila na benzin i dizel.

Na pitanje Jurija Kofnera iz stranke Alternativa za Nemačku (AfD), koji je prisustvovao događaju, da li uspon desnice utiče na poslovno poverenje, Vajmer je odgovorio: "To što postoje desničarski populisti nije problem za nas profesionalce u ovom trenutku."

Nemačku vladajuću koaliciju pretrpela je ozbiljan poraz na glasanju za Evropski parlament.

Šolcove socijaldemokrate levog centra (SPD) dobile su oko 14 odsto glasova, što je pad sa 15,8 odsto u 2019. i njihov najgori rezultat poslednjih decenija. Predviđa se da će glavna opozicija konzervativnog desnog centra, Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i Hrišćansko-socijalna unija (CSU), zauzeti prvo mesto sa oko 30 odsto. AfD se popeo na drugo mesto sa oko 16 procenata glasova.

image