Svet

"Nova vrsta borbe protiv svih s drugačijim stavom": Maja Sandu potpisala izmene zakona o izdaji

Izmena zakona predstavlja napad na pluralizam i svakoga ko ne deli stavove proevropske vladajuće partije, poručili su političari iz moldavske opozicije
"Nova vrsta borbe protiv svih s drugačijim stavom": Maja Sandu potpisala izmene zakona o izdajiwww.globallookpress.com © Fabian Sommer/dpa

Proevropska predsednica Moldavije Maja Sandu potpisala je u ponedeljak zakon kojim se proširuju odredbe o izdaji u krivičnom zakonu te zemlje, što su osudili pripadnici opozicije i NVO Amnesti internešenel.

Amandmane je prošle nedelje odobrio parlament, kojim dominira Stranka akcije i solidarnosti predsednice Maje Sandu, sa navodnim ciljem da se suzbiju organizovane kriminalne grupe za koje vlasti tvrde da su usmerene na destabilizaciju države, prenosi Rojters.

Kritičari kažu da će novi zakon ugroziti slobodu govora i posao novinara pred oktobarske predsedničke izbore i referendum o pristupanju Evropskoj uniji.

"Ovo znači da, ako se protivite, idete u zatvor", rekao je Aleksej Lungu iz proruske opozicione stranke "Pobeda" koja se protivi ulasku u EU.

Vlad Batinčea iz Socijalističke partije, koja se takođe protivi antiruskoj politici vladajuće stranke, rekao je da zakon predstavlja "novu vrstu borbe protiv naroda, stranaka i političara koji imaju drugačiji stav. To je napad na pluralizam", zaključio je on.

Britanska agencija navodi da izmene podrazumevaju da će se odredbe o izdaji u ratnom stanju primeniti i na mirnodopske uslove, da će se zatvorske kazne produžiti i da se iz odredbi o izdaji ukloniti uslov da ona mora direktno nanositi štetu državi. Takođe se stvara nova kategorija zločina za pomaganje stranoj državi.

Izvršni direktor moldavske grane Amnesti internešenela je prošlog meseca pozvao je Sandu da ne potpisuje zakon.

"Proširena definicija veleizdaje je nejasna i otvorena za zloupotrebu, što predstavlja posebnu pretnju pravu na slobodu izražavanja", naveo je Tofan u saopštenju.

image