Svet

Blinken pozvao Hamas da prihvati izraelski predlog o prekidu vatre

Predstavnik Hamasa Sami Abu Zuhri potvrdio je danas za Rojters da ta grupa prihvata rezoluciju i da je spremna da pregovara o detaljima
Blinken pozvao Hamas da prihvati izraelski predlog o prekidu vatre© Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je danas Hamas da prihvati predlog o prekidu vatre koji je izneo Izrael, a podržao Vašington, rekavši da su sve relevantne strane prihvatile predlog, osim te palestinske grupe.

Obraćajući se novinarima u Tel Avivu, Blinken je rekao da iako je Hamasova podrška odluci UN da podrži predlog predstavljala "znak nade", ali da rukovodstvo te grupe u Gazi treba da potpiše sporazum, prenosi "Tajms of Izrael".

Blinken je poručio da postoji "snažan konsenzus" u Izraelu i na međunarodnom planu da se krene napred sa primenom predloga, ali da "u ovom trenutku to zaista zavisi od jedne osobe", misleći na vođu Hamasa, Jahju Sinvara.

"Ako Hamas ne kaže 'da', onda je to na njima – na njima u smislu glasanja za nastavak rata, a ne za njegovo okončanje; na njih u smislu bezbednosti, dobrobiti stotina hiljada, miliona palestinskih žena, dece i muškaraca u Gazi", zaključio je državni sekretar SAD.

Predstavnik Hamasa Sami Abu Zuhri potvrdio je danas za Rojters da ta grupa prihvata rezoluciju i da je spremna da pregovara o detaljima.

image