Svet

Jermenija i SAD najavljuju podizanje odnosa na "strateško partnerstvo"

Potez "ukazuje na težnje Jermenije ka bližoj saradnji sa evroatlatnskim institucijama i Zapadom", navodi se u zajedničkom saopštenju jermenskog premijera Nikola Pašinjana i pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu Džejmsa O'Brajena
Jermenija i SAD najavljuju podizanje odnosa na "strateško partnerstvo"Getty © Oleksii Liskonih

SAD i Jermenija su najavile da nameravaju da svoje bilateralne odnose podignu na nivo "strateškog partnerstva", pri čemu Vašington pomaže Jerevanu u trgovini, vojnim pitanjima, izmenama pravosudnog sistema i demokratskoj praksi.

Jermenski ministar spoljnih poslova Ararat Mirzojan ugostio je u utorak u Jerevanu pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejmsa O'Brajena. U zajedničkom saopštenju objavljenom tom prilikom se "ukazuje na težnje Jermenije ka bližoj saradnji sa evroatlantskim institucijama i Zapadom".

"Sjedinjene Države i Jermenija su ponovo potvrdile svoju posvećenost zajedničkim demokratskim vrednostima i cilju Jermenije koji je demokratski, prosperitetan i miran", navodi se u saopštenju.

Odnosi između dve zemlje trebalo bi da budu unapređeni u narednoj godini, poručili su O'Brajen i Mirzojan. Obe strane će nastaviti da šire trgovinske veze, zajedno sa "povećanjem saradnje na sankcijama i kontroli izvoza".

SAD će ponuditi "komercijalna rešenja u nuklearnoj energiji i obnovljivim izvorima" energije kako bi promovisale "bezbednost snabdevanja hranom i energetsku nezavisnost" Jermenije, navodi se u saopštenju.

Vašington je takođe obećao da će nastaviti "transformaciju odbrane" Jermenije kroz dugogodišnje partnerstvo sa Nacionalnom gardom Kanzasa, dok pomaže jermenskoj policiji da "poveća odgovornost i održivost".

Jerevan je priznao "značajan doprinos SAD naporima za reformu sektora pravde u Jermeniji", dok su SAD saopštile da će nastaviti da podržavaju jermenske "napore usmerene na podsticanje nepristrasnosti, integriteta i nezavisnosti" kao i institucije "fokusirane na sprečavanje i borbu protiv korupcije i transnacionalnog organizovanog zločina".

SAD su takođe obećale više sredstava za "snažno građansko društvo i nezavisno medijsko okruženje" u Jermeniji.

Jermenija je već dugo članica Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), vojnog saveza na čelu sa Rusijom. Premijer Nikol Pašinjan je, međutim, zamrznuo članstvo Jerevana u ODKB nakon što je okrivio Rusiju da nije sprečila Azerbejdžan u preuzimanju spornog regiona Nagorno-Karabah.

Ruske mirovne snage bile su raspoređene u regionu 2020. godine, nakon što je Azerbejdžan povratio delove Nagorno-Karabaha u sukobu sa lokalnim jermenskim militantima. Pašinjan je priznao suverenitet Bakua nad tim regionom, rekavši da je gubitak dugo bio neizbežan.

Pašinjanova vlada takođe je posegnula za Francuskom zbog saradnje u domenu vojne tehnologije i navodno je ponudila svoju zemlju kao moguću destinaciju za tražioce azila koje je Velika Britanija odbila.

Prošlog meseca, O'Brajen je posetio Jermeniji susednu Gruziju u pokušaju da spreči vladu u Tbilisiju da usvoji zakon o "stranim agentima". Njegove pretnje sankcijama i uskraćivanjem sredstava za "podršku demokratiji" na kraju su se pokazale neuspešnim.

image