Svet

Mađarsko ne NATO misiji u Ukrajini: Šta su se dogovorili Orban i Stoltenberg

Generalni sekretar Alijanse prihvatio je odluku Mađarske da ne učestvuje u NATO misiji u Ukrajini, ali da Budimpešta zauzvrat ne blokira odluke Alijanse koje se tiču dalje podrške Kijevu
Mađarsko ne NATO misiji u Ukrajini: Šta su se dogovorili Orban i Stoltenberg© Tanjug/Zoltan Mathe/MTI via AP

Premijer Mađarske Viktor Orban odbio je da učestvuje u inicijativama koje imaju za cilj dalju pomoć Ukrajini, potvrdio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u Budimpešti, gde je doputovao kako bi se sa Orbanom dogovorio o daljim akcijama NATO-a i ukrajinskoj krizi.

Kako javlja "Sputnjik internešenel", mađarski premijer je istakao da bi učešće u NATO aktivnostima izvan granica Alijanse trebalo da bude na dobrovoljnoj osnovi, što je Alijansa prihvatila.

"Zamolio sam generalnog sekretara da pojasni da sve vojne akcije NATO-a van teritorije Alijanse, u skladu sa pravilima i tradicijom NATO-a, mogu biti samo na  dobrovoljnoj osnovi. To je potvrđeno na današnjim razgovorima, a Mađarska je dobila potrebne garancije", rekao je Orban na konferenciji za novinare. On je objasnio da iako se Mađarska protivi NATO misiji u Ukrajini, ona tu misiju ne može da spreči, budući da je podržava najveći broj članica Alijanse. 

Stoltenberg je izjavio da se sa Orbanom dogovorio da Mađarska zauzvrat neće blokirati odluke NATO samita o Ukrajini, koji će se održati u julu ove godine, a koje će se ticati dalje finansijske pomoći Kijevu. Kako je objasnio, to podrazumeva dogovor sa Mađarskom da ne učestvuje u NATO misiji posvećenoj Ukrajini.

"Mađarski premijer je jasno rekao da Mađarska neće učestvovati u tim naporima, što sam ja prihvatio. Takođe mi je drago što smo se premijer Mađarske i ja dogovorili oko uslova neučešća Mađarske u naporima da se podrži Ukrajina. Mađarski predstavnici neće učestvovati u takvim aktivnostima, mađarska sredstva neće biti korišćena za ovo", izjavio je Stoltenberg, prenose "RIA Novosti".

Orban je ponovio da se stav Budimpešte razlikuje od stava ostalih članica, a šef Alijanse je poručio da je "Mađarska uvek bila cenjena NATO članica", dodaje Tanjug.

Poseta Stoltenberga organizovana je u trenutku kada NATO članice prave nacrt plana za osiguravanje zapadne podrške kijevskom režimu od bilo kakvih budućih političkih promena unutar Alijanse.

To podrazumeva da će NATO preuzeti ulogu glavnog koordinatora za naoružavanje Kijeva od kontakt grupe u Ramštajnu koju predvode SAD, ali i nove finansijske obaveze za članice Alijanse koje će tek biti definisane, objašnjava "Euroaktiv".

Dogovor sa Orbanom ima za cilj da zadovolji zahteve Mađarske da ne bude uključena u dalje akcije oko Ukrajine, ali je i svojevrsno zeleno svetlo za NATO da ima jednu članicu manje koja bi mogla da joj stane na put dalje eskalacije kojoj očigledno teži.

Ovo potvrđuje i novinar Radija Slobodne Evrope Rikard Jozvjak, koji je na Iksu danas napisao da dogovor sa Orbanom znači da više niko neće blokirati NATO da "preuzme kontrolu nad koordinacijom treninga i snabdevanjem Ukrajine vojnom opremom". 

Mađarski premijer više puta je izjavljivao da neće dozvoliti da njegova zemlja bude uvučena u sukob u Ukrajini i da ne želi da učestvuje u eventualnoj misiji Severnoatlantske alijanse na ukrajinskom tlu, a njegova politika vojne neutralnosti od eskalacije rusko-ukrajinskog sukoba u februaru 2022. godine do sada je zakomplikovala veliki broj odluka unutar EU.

Prema rečima ministra spoljnih poslova Litvanije Gabrijelijusa Landsbergisa, kojeg citira "Euroaktiv", Budimpešta je "blokirala oko 41 odsto rezolucija EU o Ukrajini", kao i Evropski mirovni fond, pregovore o ukrajinskom članstvu EU, ali i deklaracije EU o Gruziji.

"Euroaktiv" podseća i da je Orban "zakomplikovao" veliki broj odluka unutar Evropske unije po pitanju naoružavanja Kijeva, kao i da trenutno blokira finansijsku nadoknadu u okviru šeme EU za isporuku oružja ukrajinskim snagama, čija vrednost premašuje šest milijardi evra.

image