Stoltenberg podržao odluku Berlina: Nemačko oružje može da se upotrebi protiv Rusije

Generalni sekretar NATO-a izjavio je da ima smisla da se dozvoli Ukrajini da koristi nemačko oružje, posebno protiv vojnih ciljeva u njenoj blizini

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg podržao je odluku nemačkih vlasti da dozvole upotrebu nemačkog oružja "za zaštitu od Rusije" u oblasti Harkov, prenosi agencija DPA.

Na pitanje agencije da li je zapadno oružje već korišćeno protiv Rusije, Stoltenberg je odgovorio da "ne može da ulazi u detalje".

"Ima smisla da se dozvoli Ukrajini da koristi ovo oružje, posebno protiv vojnih ciljeva u blizini Ukrajine", rekao je Stoltenberg.

Nemačke vlasti su 31. maja potvrdile  mogućnost upotrebe nemačkog naoružanja u oblasti Harkov. 

Portparol nemačke vlade Štefen Hebestrajt izjavio je da "Rusija poslednjih nedelja, posebno u oblasti Harkov, priprema, koordinira i izvodi napade iz pograničnih područja koja se nalaze u neposrednoj blizini njene teritorije".

Prema njegovim rečima, zapadno oružje može da se koristi "za odbranu od ovih napada u skladu sa međunarodnim pravnim obavezama". 

Hebestrajt je naglasio da se to odnosi i na oružje koje isporučuje Nemačka.

Zamenik portparola vlade Volfgang Bihner rekao je da nemačka vlada ne veruje da upotreba njenog oružja "za zaštitu od Rusije" u oblasti Harkov, u Ukrajini, čini "Nemačku stranom u sukobu".